Зима е. Студът чука по стъклото. Вятърът гони премръзналите снежинки.

...
Зима е. Студът чука по стъклото. Вятърът гони премръзналите снежинки.
Коментари Харесай

Улан Батор: от юртите до небостъргачите

Зима е. Студът чука по стъклото. Вятърът гони премръзналите снежинки. Приятно е да споделяш мислите си с белия лист в топлата стая.

А някъде там надалеч, на другия завършек на света, е Улан Батор (на монголски: Ulan Bator, Ulaanbaatar). Освен че е най-студената столица на света, градът е забавен и с това, че е намира в неповторима точка от своята история - на прехода сред отмиращото селско минало и актуалното градско капиталистическо бъдеще. Моментът е в действителност забавен - накъдето и да погледнеш на всички места откриваш контрасти.

Улан Батор е съвременна столица на една страна, която през 13 век е била център на Монголската империя - най-голямата в международната история.

Заради огромната си височина (над 1300 м), местоположението си на стотици километри от всяко крайбрежие, Улан Батор е най-студената столица в света (по-студено е, в сравнение с в Москва, Астана и Хелзинки). Градът има планински климат, с дълга, студена зима и малко, ветровито лято. Най-ниските градуси, измерени тук средногодишно, са -42.2°C. Най-студеният месец е януари, когато температурите преди изгрев слънце са сред -36 и -40 С без вятър заради температурна инверсия. Трябва да се означи и това, че студът в Монголия се понася доста по-леко поради сухия въздух. През лятото пък температурите са рекордно високи и доближават до 39°C.

Слънцето грее в Улан Батор и през зимата и през летото, всеки ден. Вярно, през зимата зиморничаво, като съвсем всяка нощ температурите падат до -30 или -35, само че денем слънцето съумява да стопли жителите на града.

Улан Батор е ситуиран на река Туул, приток на Селенга, в котловина в полите на планината Богдо Ул. Основан през 1639 година като будистки манастир, град Урга се развива като търговски център на пътя на чая сред Русия и Китай.

Когато е разгласен за столица на новата Монголска национална република през 1924 година, градът е преименуван на Улан Батор ( "червен воин " на монголски език), в чест на Сухе Батор, национален воин на Монголия. Той е лидер на Монголската национална гражданска война от 1921 година, а неговата скулптура стои в центъра на столицата.

Улан Батор посреща гостите си на интернационалното летище, наречено в чест на Чингис хан. Градът е обвързван с автомагистрали с по-важните градове в страната. Също по този начин има връзка и с Транссибирската железница и китайската железопътна система, което подкрепя връзките със прилежащите страни.

Улан Батор е най-големият град на Монголия. Има 1.35 млн. поданици, т.е. по мащабите си е сравним със София. Тук живее 45% от популацията на Монголия. Градът до 1924 година носи името Урга. Градът е културното, индустриално и финансово сърце на страната, което е център на пътната мрежа на Монголия.

Още с влизането се в столицата се вижда, че това е актуален град, много друг от останалата част на Монголия. В доста връзки Улан Батор наподобява на огромните съветски градове в Източна Европа и Сибир, въпреки че жителите на предградията не престават да живеят в обичайни юрти. Прави усещане и относително безредното придвижване на колите и неприятната дисциплинираност както на водачите, по този начин и на пешеходците.

В Улан Батор се срещат голям брой корейски магазини и кафенета. Мног корейци идват тук, с цел да вършат бизнес. В самия център има няколко наско издигнати небостъргачи. Най- "видният " от тях се назовава Blue Sky Tower , а в него има безценен хотел и бар с площадка за наблюдения от най-високия етаж.

На основния площад на Улан Батор, по-известен с предходното си наименование в чест на героя от монголскта гражданска война от 1921 година Сухе Батор, а в този момент преименован на Чингис хан, дори и в най-големите студове има хора.

В Улан Батор интензивно се строи - жилищни комплекси и бизнес здания, издигнати с китайски и корейски вложения, порастват като гъби след дъжд.

Метро в Улан Батор няма, а главният тип публичен превоз в столицата са рейсовете.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР