Земетресението край Пловдив припомни темата за произвола при ремонтните дейности

...
Земетресението край Пловдив припомни темата за произвола при ремонтните дейности
Коментари Харесай

Съседи на разбития апартамент в Пловдив след земетресението: Предоверихме се на институциите

Земетресението край Пловдив напомни тематиката за произвола при ремонтните действия на жилищни здания и жилища. Наскоро медията ни описа проблема за нов притежател на апартамент на ул. „ Ниш “, който разруши носещи стени и ряза арматура, с цел да промени помещението си. Тогава съседи сигнализираха институциите и по случая започва инспекция, която разгласи ремонтът за противозаконен. Издаде се заповед за неотложно подсилване на разрушената конструкция, защото бе установено, че постройката е компрометирана и под риск.
Прочетете още

Повече от месец по-късно обаче – това не е сторено. За благополучие, трусът не е засегнал зданието, само че терзанието „ Какво можеше да се случи “ стана мотив пловдивчаните на ул. „ Ниш “ още веднъж да се издигнат въпроса.

„ Имаше публикуван акт, запечатаха жилището с лепенка, само че нищо не се случва. Няма никаква придвижване, нито вършат оглед, нито укрепителна активност.След труса сме обезпокоени какво може да стане със постройката и сме решени да не оставим нещата на самотек. Предоверихме се на институциите, само че сме подготвени да сезираме и съда, в случай че не се подхващат ограничения скоро “, споделя пред TrafficNews Минко Ангелов.

Медията ни се свърза с администрацията на регион „ Централен “, чийто отдел по строителство разгласи ремонтът за противозаконен по отношение на Закона за устройство на територията. Оттам обявиха, че процедурата е задействана, а притежателят е обезпечил конструктор, който да изготви план за реорганизация на компрометираните елементи от жилището.

„ Процедурата се забави поради изчезнали чертежи на постройката. Отне време до момента в който се открият, тъй като преди 96-та година региони на Пловдив са имали друго систематизиране. Документи за постройката на ул. „ Ниш “  нямаше нито в „ Централен “, нито в огромна община. Оказаха се в регион „ Западен “ “, съобщи районният кмет Георги Стаменов.

По думите му наетият от притежателя на жилището конструктор следва да извърши снимане на постройката, с цел да изготви план. Той би трябвало да бъде утвърден от районното кметство, и едвам по-късно може да се пристъпи към коригиране на структурата на жилището. 

Направихме опит да се свържем със притежателя на компрометирания апартамент, само че без триумф.  Междувременно съседи показаха терзание, че бавенето на процедурата рискува сигурността на всички живеещи в постройката.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР