Земеделският зам.-министърът Мирослав Маринов и изпълнителният директор на Българската агенция

...
Земеделският зам.-министърът Мирослав Маринов и изпълнителният директор на Българската агенция
Коментари Харесай

МЗХ и БАБХ показват как се взима проба от дива свиня за трихинелоза и АЧС

Земеделският зам.-министърът Мирослав Маринов и изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) Светлозар Патарински направиха проява на взимане на проба за трихинелоза и африканска чума по свинете (АЧС) от дива свиня в Държавно ловно стопанство " Витошко-Студена ". За задачата на демонстрацията от стопанството е осъществен хигиеничен отстрел на мъжка дива свиня, оповестиха от Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Маринов съобщи, че страната подкрепя ловците като събира всички проби и ги транспортира за лична сметка до лабораториите.

Той обясни и разпоредбите, които би трябвало да се съблюдават след отстрел: " Дивата свиня се опакова и транспортира до мястото за първична обработка, каквото всяка една ловна дружинка и ловно стопанство имат. В непосредственост до нея има и яма за отпадните скотски артикули. След като се изхвърлят животинските боклуци, ямата се затваря и дезинфекцира, с цел да не се разнася от хищници и други диви животни. "
 Започва сезонът за лов на диви прасета, БАБХ припомнят да се вършат проби
Започва сезонът за лов на диви прасета, БАБХ припомнят да се вършат проби

От БАБХ предизвестяват за Африканска чума по свинете и трихинелоза

Мирослав Маринов сподели още, че БАБХ е обучила най-малко по двама души от всяка ловна дружинка да разпознават заболяванията по дивеча и да взимат от животните проби, които се предават в държавните ловни и горски стопанства, а по-късно се транспортират до упълномощените лаборатории в страната. Когато резултатът от проучването е подготвен, той може да се ревизира автоматизирано в приложението " Модул лов " или на уеб страницата на БАБХ.

По думите на Маринов дивата свиня е измежду най-атрактивните типове дивеч за ловците у нас. " Индивидуалният лов продължава през цялата година и по тази причина тематиката с трихинелозата и АЧС е настояща целогодишно за ловците ", съобщи той.

Шефът на БАБХ Светлозар Патарински уточни, че упълномощените държавни лаборатории за проучване за трихинелоза са 8, а за АЧС - 3. Има и частни лаборатории с нужната акредитация за проучване на трихинелоза. Резултатите и от двата типа проби се изготвят за ден.
 БАБХ позволява продажбата на живи животни, само че без прасета и птици
БАБХ позволява продажбата на живи животни, само че без прасета и птици

Продължава засиленият надзор на пазарите за съблюдаване на наложените ограничения

През 2023 година са отстреляни към 12 000 диви свине. От тях 123 проби са позитивни за трихинелоза и към 840 за АЧС. От началото на годината са взети общо 833 проби, от които 8 са позитивни за трихинелоза.

" С оглед на контролните функционалности и загрижеността към популацията, БАБХ всяка година по време на дейния ловджийски сезон прави пакети за проучване. Сумата при изпращане на проба за проучване на АЧС и трихинелоза е алегорична - в размер на 1 лева Трябва да подтикваме тази функционалност предвид на ранната предварителна защита за двете болести, с цел да не позволяваме заразяване на хора ", разяснява Патарински.

Той напомни от преди седмица, когато над 30 души се заразиха с трихинелоза след консумация на месо от диво прасе. " Трихинелозата е доста рисково заболяване. Поради тази причина във всяка касапница у нас би трябвало да има наложително формален ветеринарен доктор. Контролът е непрестанен. Хората могат да бъдат спокойни, че месото е безвредно. Методът за проучване на трихинела, съгласно европейския правилник, е много сигурен - ензимен способ. Той подсигурява откриването на трихинелите за разлика от старите микроскопски способи, както е станало и в тази ситуация със инфектираните хора. Призивът ни към ловците и всички стопани е да изследват месото, даже и когато става дума за домашни животни ", изясни още шефът на БАБХ.
 37 души в Панагюрско се заразиха с трихинелоза
37 души в Панагюрско се заразиха с трихинелоза

Те консумирали месо от диво прасе по време на новогодишните празници
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР