Земеделските производители остават в протестна готовност. Това обявиха представители на

...
Земеделските производители остават в протестна готовност. Това обявиха представители на
Коментари Харесай

Фермери запалиха клада под прозореца на Вътев

Земеделските производители остават в протестна подготвеност. Това оповестиха представители на браншови организации в бранша на специфична конференция.  Те чакат решение на структурите по места дали одобряват препоръчаните от държавното управление ограничения за поддръжка на срещата в Министерския съвет през вчерашния ден и тогава ще разгласят какво ще вършат.

Междувременно техни сътрудници възпламениха клада пред земеделското министерство и желаеха незабавната оставка на ръководителя му Кирил Вътев.

Вчера в Министерския съвет се състоя среща на представители на браншови организации на земеделците с премиера акад. Николай Денков, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник-министъра на финансите Георги Клисурски. На срещата държавното управление показа съответни оферти за подкрепяне на земеделските производители, стана известно след срещата.

Към момента митингът на земеделските производители за на следващия ден не е анулиран,

сподели на конференцията Илия Проданов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите, който разяснява резултатите от срещата. " На срещата в Министерски съвет получихме съответни оферти за най-важната за хората по места тематика - финансовата част ", означи Проданов и уточни, че предлагането на Министерството на финансите и на министър -председателя по тематиката финанси в бранш " Зърнопроизводство " е подкрепяне да получат всички зърнопроизводителни стопанства, които заявяват за 2023 година загуби.

Ставката за подкрепяне, която беше препоръчана, е 10 лева за първите 3000 декара до 30 март и 10 лв. до 30 септември, за площите над 3000 декара - 10 лв. обща ставка, 5 лв. в този момент и 5 лв. до 30 септември, сподели Проданов.



Проданов означи, че на срещата са коментирани и законодателните начинания и добави, че точно те водят до решение на проблемите им в дълготраен проект. Стигнахме до съгласие, че тези закони би трябвало да се трансформират, че ще се трансформират и че министър-председателят поема отговорност за това с съответни периоди, докъдето му се простират неговите благоприятни условия, уточни Проданов.

Илия Проданов сподели, че все още нямат решение дали постигнатото на срещата в Министерския съвет ще бъде утвърдено от хората по места.

Той добави, че нощес са провели Управителен съвет на Националната асоциация, както и на Аграрната камара, осведомени са всички структури по места. Днес тези хора се събират на всички места и вземат решение какви дейности подхващаме, сподели Проданов.

Междувременно, до момента в който представители на фермерски асоциации обявяваха решенията си по предлаганата от страната помощ, техни сътрудници се събраха пред Министерството на земеделието с искане министър Кирил Вътев да подаде неотложно оставка.

Протестиращите бяха поканени от министъра на диалог, само че отхвърлиха да се отзоват, предаде БНР.



 
 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР