Завивате пуйката с беконче, за да не настине и я

...
Завивате пуйката с беконче, за да не настине и я
Коментари Харесай

Пуйка, обвита в бекон на фурна

Завивате пуйката с беконче, с цел да не настине и я мятайте във фурната на топло

Необходими Продукти

● пуйка - към 3 кг
● лук - 1 глава остарял
● лимони - 1 бр.
● лимонова кора - от 1 бр. лимон
● чесън - 2 скилидки, настъргани на ренде
● масло - 250 г на стайна температура
● зехтин - 6 с.л.
● дафинов лист - 2 бр.
● сол
● черен пипер - на усет
● бекон - към 6 - 7 части
● плънка - по желание

Гарнитура


● картофено пюре
● грах - задушен в масло

Начин на подготвяне

Пуйката се изважда от хладилника на стайна температура за към 60 минути, с цел да се отпусне.

Почиства се със свещ, с цел да се в профил всякаква остатъчна перушина. Отстраняват се шийката и вътрешностите ѝ, в случай че има такива. Сгъват се крилата под гърдите ѝ с цел да не прегорят по време на печенето.

Маслото се слага в купа, подправя се с черен пипер, поръсва се с настърганата кора от лимон и настъргани на ренде скилидки чесън. Разбърква се с пресата за картофи до крем. Прибавят се и 2 с. л. зехтин, още веднъж се разбърква.

Внимателно с пръстите на едната ръка се отделя кожата от месото, също и от долната страна. В пространството, което се е отделило, се напъхват с пръсти 1/3 части маслена примес, а с другата ръка се разпределят, като се приплъзват с длан.

Не би трябвало да се раздра кожата. Завърта се и от другата страна и се повтаря действието с останалата втора част от маслото.

В кухината се поръсва сол, черен пипер, прибавят се три четвъртини разрязан лимон и половин глава обелен лук и дафиновите листа.

Кожата се прибира във вътрешността. Отгоре се намазва щедро с останалото масло, поръсва се и със зехтин. Поставя се в съд за печене. Тук е моментът да се сложи и плънка по желание.

Пече са на най-високата мощ на фурната, това при мен е 300 градуса, за не повече от 15 мин. Изважда се и се покрива с частите бекон, като се прихлупват едно върху друго.

Отново се вкарва във фурната и се пече на 170 градуса за към 2 1/2-3 часа, като на всеки 30 минути се залива със сос от пуйката. Ползвала съм термометър за печене на птици.

След това време се изважда от фурната, завива се в алуминиево фолио и памучна забрадка и се оставя на отпочине за към 30 до 60 мин. Печената пуйка се сервира нарязана на мечтани части. Поливат се със сос.

Допълних с малко общоприета плънка от ориз и подправки. Гарнитурата е картофено пюре и задушен грах с масло.

Пуйката, обгърната в бекон на фурна е доста вкусна.

Инфо: MasterChef J. Mielle

Забележка: Пуйката при мен не беше огромна - към 3 и нещо кг. Същата рецепта може да се приложи и при изработката на огромно пиле.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР