Зависи ли нещо в живота ви от Гана или Кот

...
Зависи ли нещо в живота ви от Гана или Кот
Коментари Харесай

Какао срещу злато. Ще се превърне ли шоколадът в луксозна стока

Зависи ли нещо в живота ви от Гана или Кот Д'Ивоар? Да - в случай че обичате шоколад. Двете африкански страни създават над 60% от какаото в света. Досега. Но шоколадът е напът да се трансформира в злато. Защо?

" Тази плантация беше единственият ми метод да оцелея ", споделя Джанет Гямфи пред Ройтерс. Какаовите дървета, с които години наред се е прехранвала, са опустошени, а земята е отровена. Причината са незаконни златотърсачи.

От над 6 хиляди дървета в този момент тя има под 10. Гямфи е измежду многото фермери в Ганa и Кот Д`Ивоар , които изкарват прехраната си с произвеждане на какао.

Тази година обаче и реколтата е рекордно ниска.

По данни на Международната организация по какаото през сезон 2023/2024 година международното предложение на какао ще намалее с съвсем 11 %. В края на март цената за звук какао доближи рекордните 9 хиляди евро.

Освен незаконните златотърсачи, които унищожават насаждения, проблемите в бранша са свързани и с незадоволителни вложения, климатичните промени и разпространяващи се заболявания.

В Западна Африка се отглежда над 60 % от какаовите дървета в света. Зърната се употребяват за производството на какаово масло и ликьор, от които се прави шоколадът. А упованията за дефицит на какао водят до рекордни цени на шоколада по целия свят.
Какво се случва
" Ако дойдат да ми изискат фермата, ще я продам ", споделя Асиама Йебоя от Гана пред Ройтерс. Той не се опасява от златотърсачите, които влизат в плантациите, и е подготвен да им спомага. Земята му, която преди години е раждала по 50 чувала какао, тази година му е оставила единствено 7.

Това обаче не е задоволително, с цел да може той да влага в нея или да наеме служащи. Пред Ройтерс други производители също удостоверяват готовността да продадат земята си.

Реколтата на Дезире Адон в Кот Д`Ивоар също е намаляла. Причините обаче са други - значителни превалявания в несъответствуващото време и заболявания по дърветата.
 Фермери отделят инфектирани какаови плодове в Кот д'Ивоар, 12 август 2010 година
В тази част на Африка какаото към момента се отглежда най-вече от дребни аграрни стопанства. Основната годишна продукция се събира от октомври до януари, а тазгодишната е една от най-лошите в историята.

" Това е същинско злощастие ", споделя Адон пред POLITICO.

Преди рецесията в Кот Д`Ивоар цената на кг за производителите е едвам 1000 централноафрикански франка или към 1,50 евро. Ситуацията в Гана не е по-различна - един кг зърна костват към 21 седи или 1,44 евро.

И в двете страни изкупната цена на какаото се дефинира на национално равнище. Така се обезпечава минимална цена за интервалите, в които има спад на търсенето, само че също по този начин се лимитират приходите за производителите по време на пазарен взрив.

В отговор на рецесията и двете страни подвигнаха тавана на изкупната цена с 50% - до малко над 2 евро.
 Джанет Гямфи на фона на унищожените си какаови плантации Процентът на презасаждане е доста невисок, а какаовите дървета остаряват
" Какаото е пазар, на който производителят създава стока с доста висока стойност, само че получава доста дребен дял от действителната цена. В резултат на това процентът на презасаждане е доста невисок, а какаовите дървета остаряват ", споделя Трейси Алън, пълководец по селскостопанските артикули в JP Morgan.

А с остаряването на дърветата понижава и реколтата.

Същевременно из плантациите в Западна Африка са плъзнали и няколко типа рискови заболявания. Недостатъчните средства обаче не разрешават на притежателите да се снабдят с нужните пестициди и торове.
Как се стигна дотук
Според американската капиталова банка JP Morgan, както и съгласно производителите на какао, има няколко аргументи за дефицитът на какао:
Незаконният рандеман на златоИзменението на климатаЛошото ръководство на сектораБързо разпространяващите се заболявания.
По данни на ганайския ръб за търговия с какао Cocobod, представени от Ройтерс, 590 хиляди хектара насаждения в страната са инфектирани с вирус, който в последна сметка ще ги убие.

В момента Гана разполага с към 1,38 милиона хектара земя, на която се отглежда какао, като съгласно Cocobod това число включва инфектираните дървета, които към момента създават какао.

При заразяване на част от дърветата цялата ферма би трябвало да бъде изкоренена, а земята - модифицирана.

Проблеми със земята е имало и преди, като тогава фермерите са намирали отговор в изсичането на тропическите гори и засаждането на нови какаови дървета там. Сега обаче това е невероятно, защото идният правилник на Европейския съюз за обезлесяването ще бойкотира производителите, които употребяват сходни практики.

 Фермер в Кот Д
Същевременно метеорологичният феномен Ел Ниньо , който докара до рекордни температури в Европа предишното лято, е причина за по-сухо време в Гана и Кот д`Ивоар.

По-високите температури и измененията в режима на преваляванията, породени от промените на климата, също оказват въздействие върху реколтата.
Цените на шоколада
" Шоколадите, които сме привикнали да ядем, ще се трансфорат в разкош ", споделя Тед Джордж , специалист по суровините в Африка в Kleos Advisory, пред Ройтерс. " Ще бъдат налични, само че ще бъдат два пъти по-скъпи ", споделя той.

Недостигът на какао докара до внезапно повишаване на цената му - от 4 хиляди евро за звук при започване на януари до рекордните 9 хиляди евро в края на март.

Пред POLITICO една от най-разпространените марки шоколад Lindt & Sprüngli споделя, че през предходната година компанията е нараснала цените си приблизително с 10% .

Цената на шоколада сигурно ще продължи да се повишава, като евентуално ще скочи с към 10%, споделя и шоколатиерът Павел Танев пред Блумбърг. Според него обаче това зависи от доста фактори, освен от растежа в цената на какаото.
 Жени подготвят какаови зърна в Кот д'Ивоар, 9 януари 2021 година
" Смятаме, че шоколадът губи част от пазарния си дял, тъй че потребителите сигурно реагират на по-високите цени ", споделя Кен Голдман, анализатор в JP Morgan, за пазара в Съединени американски щати. Там част от потребителите към този момент избират различен вид артикули за сметка на шоколада.

Същевременно производителите на шоколад се пробват да намерят излаз от рецесията - посредством потребление на по-малко какао или посредством понижаване на размера на продукта. Анализаторите обаче считат, че в последна сметка по-високите цени ще доближат до потребителите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР