Завърши изграждането на платформа за гнездене на птици в защитена

...
Завърши изграждането на платформа за гнездене на птици в защитена
Коментари Харесай

Много полезно нещо за дивата природа направиха до Белослав

Завърши построяването на платформа за гнездене на птици в предпазена околност " Ятата " край град Белослав. Дейностите са осъществени по плана " Демонстрация на пилотна зелена инфраструктура в интерес на биоразнообразието и развиването в региона на Варненското езеро “. Той е финансиран от Програма Life. Общата му стойност е 1 852 060 евро. Бенефициент е Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура “, а сътрудник по плана – Българско сдружение за отбрана на птиците, оповестиха от Областния информативен център във Варна.

Основната цел е тестване и проява на огромна зелена инфраструктура, която ще реализира три съществени резултата - възобновяване на основни местообитания за предпочитани типове птици, като по този метод да способства за постигането на задачите за запазване на биологичното многообразие на плановата зона от Натура 2000 SPA " Варненско-Белославско езеро “, възстановяване на екосистемните функционалности на повредената водна екосистема на Варненското езеро и обезпечаване на стабилно и стопански положително решение за потребление на драгирани седименти от корабоплавателните канали към и от Пристанище " Варна “.

Макар и с дребна повърхност, " Ятата “ се отличава с богато видово многообразие от птици през всички сезони. На територията ѝ са открити 208 типа птици, от които 82 са включени в Червената книга на България. От срещащите се типове 89 са от европейско природозащитно значение. Въпреки това, зоната предлага лимитирани благоприятни условия за гнездене на някои типове водолюбиви птици като речната рибарка, кокилобегача и други, чиито гнездови местообитания са прекомерно характерни. Изкуствените платформи за гнездене потвърдено притеглят птиците и усилват техните популации в избрани зони.

Целта е през гнездовия сезон птиците да се заселят и на новоизградената по плана платформа. Предстои основаването на второ сходно оборудване, което ще бъде ситуирано в западните елементи на Белославското езеро.

Проектът е стартирал на 1.09.2020 година и ще продължи до 31.08.2025 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР