Завърши Фаза 2 от изграждането и надграждането на Националната здравно-информационна

...
Завърши Фаза 2 от изграждането и надграждането на Националната здравно-информационна
Коментари Харесай

Е-здравеопазване: Нов етап в надграждането на здравно-информационната система

Завърши Фаза 2 от построяването и надграждането на Националната здравно-информационна система (НЗИС), оповестиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Фаза 1 е осъществена по време на коронавирус пандемията и включва базовите функционалности на електронната рецепта и електронното направление, както и съществена интеграция с регистрите на съсловните организации. Дейностите по създаване и надграждане на Националната здравно-информационна система са част от осъществяването на Националната здравна тактика за развиване на електронното опазване на здравето в България. Изграждането и надграждането на системата е осъществено в интервала от юли 2020 до август 2023 година Системата интегрира всички участници в процеса - лечебни и здравни заведения, лекари, фармацевти, лаборатории, дентални практики, зъболекари, пациенти и други

Приключването на Фаза 2 дава опция да стартира работата по Фаза 3, която е фокусирана върху системите за следене придвижването на медикаментите и цели да се отстрани дефицитът на лекарства. Предвижда се и въвеждане на система за следене на имунизациите. Ще бъде построен също модул за предварителни защити и профилактика с нотификация за пациентите за техните права, за по-добър достъп до този тип услуги. Ще бъде основан и модул за майчино и детско опазване на здравето за надграждане на медицинските прегледи, свързани с правата на децата и майките. Ще бъдат надградени също регистрите в здравната система за следене на онкологичното лекуване, лечения и хода на лекуването и други Ще се работи и за оптимизация и минимизиране на обмена на хартиени документи сред институциите.
 Извършени са над 47 млн. електронни прегледа за година и половина
Извършени са над 47 млн. електронни прегледа за година и половина

Средно дневно се записват над 130 000 електронни прегледа

Изграждането на Националната здравно-информационна система е заложено в поетите задължения по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) в бранш " Здравеопазване ", като дава опция за трансграничен продан на здравна информация и надграждането с данни за извършени образни диагностики.

Във втората фаза на плана са създадени и въведени всички нужни списъки и стандарти и функционалности на системата. Изграден е здравно-информационен портал. Въведени са единно Електронно здравно досие, подсистеми за Електронна рецепта и Електронно направление и за събиране на информация от лечебни заведения, за мониторинг и надзор в опазването на здравето. Интегрирани са националните системи в опазването на здравето като Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Изпълнителна организация по медикаментите (ИАЛ) и други НЗИС има отражение и във връзка с Националните рамкови контракти на НЗОК със съсловните организации.
 Жълти и зелени предписания към този момент са електронни
Жълти и зелени предписания към този момент са електронни

Хартиените предписания издадени до през вчерашния ден ще важат

Националната здравно-информационна система спомага за информираността на пациентите за провежданото лекуване, като им дава опция за достъп в действително време до записаните за тях електронни здравни записи - предписания, посоки, резултати от проучвания, хоспитализации, протоколи от лекарски комисии, прегледи и ваксини. Тя подкрепя и контролната активност във връзка с осъществените действия, следенето на качеството на здравната помощ, наблюдението върху диагностиката и лекуването, намаляването на медицинските неточности и обезпечаването на рационално лекуване. Системата също улеснява връзката сред пациентите и медиците и дава опция за бърз достъп до нужните данни и до елементарно четима и цялостна документи. Повишава се и ефикасността при консумиране на финансови средства, понижават се разноските за предпазване на информация. Създава се опция за прелиминарен и следващ надзор върху медицинските и дентални действия и предписването, и отпущането на медикаменти в действително време и следващо.

До момента в Националната здравно-информационна система са регистрирани общо 52 065 320 електронни прегледа , 624 967 дентални е-прегледа, 2 344 651 е-хоспитализации и 5 806 789 е-имунизации. Издадени са 35 405 306 електронни предписания и 30 325 293 електронни посоки. В системата са регистрирани 24 345 лекари, 4 426 фармацевти и 6 606 зъболекари.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР