Застрахователният пазар остава стабилен и постига устойчив ръст, въпреки икономическите

...
Застрахователният пазар остава стабилен и постига устойчив ръст, въпреки икономическите
Коментари Харесай

Все повече хора избират застраховка на пенсия

Застрахователният пазар остава постоянен и реализира резистентен растеж, макар икономическите компликации и високата инфлация, проблемите със сигурността и енергийните доставки, подбудени от войната в Украйна, сочат днните на КФН към края на 2022 година Общо за застрахователния пазар премийният доход към края на декември 2022 г.  възлиза на 3 613 млн. лева, като  растежът на годишна база по отношение на същия интервал на миналата година е 10.5%. Сумата на изплатените компенсации пораства с леко изпреварващ ритъм от 11,3% и доближава 1 437 млн. лева, регистрират от Асоциация на българските застрахователи.
 
Пазарът на общо обезпечаване приключва 2022 година с премиен доход от 2,988 милиарда лева, а компенсациите са в размер на 1,168 милиарда лева, като и двата индикатора нарастват с идентичен ритъм от 10%. Без основни промени остава структурата на пазара – най-масовите автомобилни застраховки  заемат дял от 70% в премийния доход по общо обезпечаване.

Събраните награди по застраховка Гражданско отделение на автомобилистите са в размер на 1,123 милиарда лева, с 2,4% по-малко по отношение на декември 2021 година По отношение на изплатените компенсации по застраховка Гражданско отделение се регистрира растеж от 5% и достигат  619 млн. лева, което съставлява 56% от всички изплатени компенсации в общо обезпечаване.

По линия за застраховка Каско се резервира темпът на напредък от предходните месеци, като към м. декември се регистрира растеж на премийния доход от 15,5% при събрани награди в размер на 823 млн. лева Ръстът на изплатените компенсации е 13 %, непосредствен до този на приходите. Промените в превоза и цялата верига на доставки, главно поради войната в Украйна, оказват въздействие върху застрахователните бизнес линии, свързани с превоза, като по тях се регистрира значимо повишаване на премийния доход. Най-висок приръст на годишна база - 119% - бележи застраховка „ Товари по време на транспорт “ (Карго). Ефектите от войната в Украйна и оформянето на бежански поток се виждат в динамичността по линия на „ Гранична гражданска отговорност “ - премийният доход по нея нараства с 43% на годишна база. 
 
 istock istock
Общо премийният доход по имуществено обезпечаване „ Пожар и естествени бедствия “ пораства с 9% на годишна база и доближава 345 млн. лева В рамките на тази бизнес линия с обрисува по-висок ритъм на повишаване на застраховките за домашно имущество - „ Пожар и други рискове “ –  13% при събрани награди от 118 млн. лева Въпреки устойчивия растеж, делът на имуществените застраховки в сумарния доход по общо обезпечаване остава към нормалните 12%, в пъти по-нисък от този на автомобилните застраховки. В същото време селскостопанските застраховки означават спад от 4% от така и така ниското равнище, на което се намират, на фона на непрекъснатото нарастване на рисковете за земеделието, обусловени от климатичните промени.

Кога би трябвало да сключим наложително застраховка „ Гражданска отговорност “

Затвърждава се оформилата се през последните две години наклонност за интензивно развиване по линия на застраховка „ Пътуване в чужбина “.  Премийният доход към декември 2022 година пораства с 113% на годишна база до 159 млн. лева, а изплатените компенсации доближават 43 млн. лева, с 287% повече по отношение на същия интервал на миналата година. 
 
Животозастрахователният пазар остава постоянен, на равнища близки до миналата година - към декември 2022 година е събран премиен доход от 625 млн. лева, с 3% повече на годишна база. Остава годен трендът за изпреварващ растеж от 13% на компенсациите, като са изплатени 269 млн. лева Рисковите животозастраховки бележат стабилно повишаване от 14%, главно в следствие на  позитивната динамичността на пазара на ипотечни заеми.

Интересно е развиването на „ Застраховка за пенсия или лихва “, по която, след мощен спад през 2020 година и 2021 година,  се регистрира растеж на прихода от 31% на годишна база и се доближават равнищата от предпандемичната 2019 година Раздвижването на лихвените нива по депозитите в известна степен охлажда пазара на капиталовите животозастраховки, само че въпреки всичко те остават най-съществената и желана от потребителите бизнес линия в животозастраховането и през 2022 година Премийният доход от 221 млн. лева по тази линия бележи спад с към 10% по отношение на доста сполучливата 2021 година, само че остава в пъти по-висок от събраните награди от 91 млн. лева през 2019 година
 
 istock istock
Към края на 2022 година наклонността на нараснал интерес към здравните застраховки към този момент е ясно завършена. Общо за пазара по линия на застраховка „ Заболяване “ премийният доход към м. декември възлиза на близо 196 млн. лева, като растежът на годишна база е 24%. Изплатени са компенсации в размер на 106 млн. лева, с 26% повече в съпоставяне със същия интервал на 2021 година
 
Важно е да се означи и наклонността на непрекъснато нарастване на премийния доход на българските застрахователи по активност отвън България – т.е. износът на застрахователни артикули. Към края на 2022 година той възлиза на 318,8 млн. лева и съставлява близо 11% от целия премиен доход на пазара по общо обезпечаване, като втора поредна година бележи растеж на годишна база от над 20%.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР