Засилване на връзките между Руската федерация и Нигер може да

...
Засилване на връзките между Руската федерация и Нигер може да
Коментари Харесай

Сближаването на Нигер с Москва тревожи Запада

Засилване на връзките сред Руската федерация и Нигер може да докара до неприятната за Запада обстановка светът да зависи от Москва за нуклеарната си сила. Нигер дава 25% от вноса на уран в Европейски Съюз, до момента в който Русия управлява половината от международния потенциал за обогатяване.
През 50-те години на предишния век в сухите пространства на Северен Нигер френски геолози откриха този радиоактивен материал. Оттогава френски държавни компании го добиват от някогашната си колония, трансформирайки Нигер в седмия по величина производител на уран в света. 
След държавния прелом в тази бедна африканска страна доставките на уран бяха застрашени. Уранът попада в заглавията на вестниците доста по-рядко от нефта, природния газ или даже въглищата, само че играе извънредно значима роля в свят, който обезверено се нуждае от сила без въглерод.
Докато Кремъл не наподобява да е директно забъркан в държавния прелом в Нигер, неговата пропагандна машина продължава да подхранва антифренски и антиамерикански настроения на юг от Сахара. Не е изненадващо, че от 2020 година насам тези територии претърпяха вълна от държавни преврати, в това число в Буркина Фасо, Чад, Гвинея, Мали и Судан.
В нигерската столица Ниамей тълпи от поддръжници на преврата развяваха съветски флагове в символ на митинг против френския империализъм. Ръководителят на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин приветства завземането на властта от военната хунта. Бойците на " Вагнер " също организират своите интервенции в прилежащо Мали след осъществения там прелом. Дългата ръка на Кремъл се намесва в енергийната геополитика по разнообразни способи, постоянно не най-очевидните.
Ако Нигер е в съветска орбита, зависимостта на света от Москва и нейните нуклеарни клиенти ще се усили. Двете някогашни руски републики Казахстан и Узбекистан са измежду водещите международни производители на уран и държат към 50% от международното произвеждане на уран. Добавите ли към тях Русия и Нигер, общият им дял надвишава 60%.
Добивът на уран е единствено началото на по този начин наречения нуклеарен горивен цикъл. Въпреки че Русия е шестият по величина производител на уран в света, нейната същинска мощ идва на различен стадий от този цикъл - стадият на преобразяване на добития уран в използваеми горивни детайли на нуклеарни реактори за цивилен цели, посредством по този начин нареченото превръщане и обогатяване.
Военната хунта към този момент управлява обстановката в страната
Според Световната нуклеарна асоциация Русия има съвсем 45% от международния пазар за превръщане и обогатяване на уран. Именно този факт породи това, което в последно време американски публични лица нарекоха " стратегически уязвимости ", водещи до " нестабилност ". Приблизително една трета от общо употребявания обогатен уран в Съединените щати предходната година е импортиран от Русия - на обща стойност съвсем един милиард $, получен от компании под директния надзор на Кремъл. Измина повече от година от началото на Специалната военна интервенция на Москва в Украйна, само че Вашингтон към момента не е забранил вноса на съветско нуклеарно гориво.
Начинът, по който Русия съумя да господства в промишлеността за нуклеарно гориво, е композиция от геополитически шанс, инженерни нововъведения и доброжелателна дипломатическа договорка сред Москва и Вашингтон след разпадането на Съветския съюз.
Русия има няколко огромни залежи на уран, което я прави натурален участник в тази промишленост. Руските инженери създадоха способ за обогатяване на радиоактивен материал, който е по-малко енергоемък от метода, желан от френски и американски инженери, т.е. той е доста по-евтин. Тези два фактора разрешиха на Русия да играе забележителна роля в производството, конверсията и обогатяването на уран.
Вашингтон и Париж биха могли да разработят проект за увеличение на производството посредством наново отваряне на консервирани фабрики за нуклеарно гориво и посредством усилване на дипломатическата и военна поддръжка за страните, произвеждащи уран, като се стартира с Нигер. Но това ще е доста, доста скъпо.> Със съкращения
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР