Защо повече от месец българските медии продължават да търсят така

...
Защо повече от месец българските медии продължават да търсят така
Коментари Харесай

Веселин Стойнев: Медиите ни не назоват агресора Русия, а говорят за войната, сякаш е природно бедствие

Защо повече от месец българските медии не престават да търсят по този начин наречения баланс на гледните точки в мненията както за какво Русия атакува Украйна, по този начин и за това каква би трябвало да е позицията на България, разяснява в „ Мрежата “ по стратегия „ Христо Ботев “ Веселин Стойнев, заместител основен редактор на списание „ BGlobal “. 

Защо се появиха „ двете гледни точки “

„ Нашето общество страда от честен и ценностен недостиг, подбуден от желанието да си стоим дребни и затворени, без да се интегрираме в световния свят. Ние сме като човек, който се е скрил в задния си двор и тайничко наднича зад оградата, желае никой да не го закача, само че в случай че нещо се раздава, той безусловно би трябвало да го получи. Но изиска ли някой нещо от него – не е склонен. Най-много да извади някоя дрипа и да я даде като подаяние.

Медиите имат огромна „ заслуга “ за този облик, тъй като не назовават нещата с същинските им имена и приказват за тази война, като че ли е естествено злополучие, случило се от единствено себе си или като че ли и двете страни са отговорни, без да посочват агресора в лицето на Русия. Това са изкривявания на изцяло ясно и явно събитие, което прогони 4 милиона души от нападнатата страна Украйна, без да знаем какъв брой са починалите.

Вижте съветските малките екрани, които безспирно бълват агитация, че техните бойци избиват украински нацисти, с помощта на което рейтингът на Путин се подвигна неимоверно. Но в България хората имат вяра на съветската хибридна война, макар че виждат по какъв начин в Украйна руснаците избиват мирното население. То е явно кой е отговорния и кой пострадалия. В същото време нашите медии канят хора като Каракачанов, Румен Петков и други такива. Както какви ги канят да разясняват? Защо дават думата на някакви изпаднали политици и по какви тематики са специалисти те?

Нашите публицисти са като някаква фуния, която не центрира дебатите, само че в този случай не може да има ценностна индиферентност, тъй като става въпрос за човешки животи, а и за нашата отбрана и сигурност. Защо си мислим, че в случай че подвиваме опашка пред Русия ще ни се размине? Няма да ни се размине. “

Прокуратурата и поста на Елена Гунчева

„ Прокуратурата и след 10 дни нямаше да направи нищо, в случай че жителите не бяха реагирали. Г-жа Гунчева е един позор за българския парламент , тъй като би трябвало да се разбере, че НАТО не е „ непознато “, тъй като сме членове на НАТО. Чужда е Русия, тъй като не сме ѝ никакъв член. Когато призоваваш непозната войска да убие законно определения ни министър председател и непознат дипломат, не 10 дни, 10 минути не трябваше да чака прокуратурата . Затова приказваме за българската прокуратура, че е чадър за корупция освен у нас, само че и чадър за вносна корупция. От Русия идва импорт на корупция, която нашата прокуратура пази, тъй като „ Възраждане “ е русофилска партия. Да, в този момент прокуратурата влиза в ДАНС да търси съветски шпиони, само че го прави Специализираната прокуратура, която е пред закриване. Защо не влязоха в ДАНС преди два месеца, да вземем за пример? “. 

Енергийната взаимозависимост на България


Медиите ни очевидно имат доста къса памет за това кой построи „ Турски поток “, тъй като не питат някогашните ръководещи, когато вървят в студията им по този въпрос. Не питат и къде бяха 12 години ГЕРБ, когато трябваше да се построи газовата връзка с Гърция, а в този момент приказват за енергийна взаимозависимост от Русия. Защо не я построиха тази връзка?

Собствеността не медиите и непитането

„ Мисля, че това даже не е обвързвано със собствеността. Те не питат, тъй като има инерция от въздействия от партиите ГЕРБ и Движение за права и свободи. Има и липса на самочувствие на сътрудниците, а и боязън, а и мързеливост. Защото медиите 12 години бяха подвластни от ГЕРБ и Движение за права и свободи. С изключение на дребни островчета, медиите у нас бяха подвластни от Делян Пеевски, майка му и кръга към тях. Нищо че в този момент господин Пеевски седи на първия ред в Народното събрание. Но каквито и да са зависимостите, в този момент става дума за подобен спор в Украйна, че нито един публицист не би трябвало да се опасява да сложи моралните въпроси, това го постанова човешката нравственос, моралните съображения го постановат.

За страдание нашата колегия се трансформира в едни хора, които просто двата думата на някого и единствено се чудят кого още да поканят, с цел да разширят гледните точки. Но не можеш да дават думата на хора, които нямат честен интегритет. Как може някой, който е фашизоид да ти приказва за фашисти някъде другаде? Аз бих питал депутатите от „ Възраждане “ всякога: „ вие член на кой парламент сте – на българския или на съветския? “ - всякога единствено този въпрос. Така най-малко феновете ще се замислят. Не може да казваш, че на шествието в поддръжка на Украйна се веели украински флагове и това е неприятно, а в това време на митинга, който от „ Възраждане “ провеждат да се веят съветски флагове и никой да не ги пита „ за какво? “. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР