Защо млад мъж се прибира от Великобритания, за да се

...
Защо млад мъж се прибира от Великобритания, за да се
Коментари Харесай

Защо млад мъж се прибира от Великобритания, за да се занимава с агробизнес и как Министерство на земеделието и храните успява да помогне за развитието на бизнеса му?

Защо млад мъж се прибира от Англия, с цел да се занимава с агробизнес в родното село на дядо си - Бродилово и по какъв начин Министерство на земеделието и храните съумява да помогне за развиването на бизнеса му? Васил Морфов е млад фермер, който към този момент от 11 години се е прибрал в родината си, с цел да сложи сполучливото начало на фамилен бизнес, при идеалните условия по поречието на река Велека.

" Не беше през вчерашния ден или оня ден, когато съм се върнал от Англия. През 2011 година приключих университет в Западна Англия. Получих си дипломата, поработих още малко там. В един прекрасен септемврийски ден взех решение да се върна в Бургас и да си умря малко, просто като почивка. Тогава на фамилна вечеря, в главата на татко ми очевидно се беше зародила концепцията да се занимаваме със земеделие. Той я показа, като акцентира, че е хубаво някой от двамата му сина да се върне да работи. Бях в позиция сред промяна на работи и незадоволство от това, което учех в Англия и да помисля малко по-задълбочено. В последна сметка - не мислих доста и взех решение бързо. Казах си: " Добре. Семеен бизнес. Започваме. Земеделие, трактори ", описа той пред Novini.bg.

Младият фермер споделя, че има връзка с историята на селото, в което развива бизнеса си. " Това е селото на дядо ми Митко, на който поисквам да е жив и здрав още доста години. Свързани сме с него. В Англия прекарах към 5 години, тук съм към този момент от 10, стартирам 11-а. В началото не беше биоферма. Започнахме с разчистване на пустеещи ниви и пасища и зърнопроизводство. Това завърши през 2015 година след две реколти. Решихме да се пренасочим към развъждане на животни по пасищен метод. Самият ландшафт и климатът в нашето село са доста друг от климатичните условия в останалите елементи на страната. При нас е, напряко мога да кажа: тропически климат. Много е зелено и влажно през лятото. Има ужасно доста трева и паша. Затова в действителност взехме решение да се занимаваме с пасища и купихме първите си животни – 47 женски и 2 бика. 49 бяха животните в цялото стадо. Започнахме да отглеждаме месодайни крави. Това беше през 2015 година Тогава ги докарахме от прилежащото село, което е на към десетина километра нагоре по поречието на р. Велека ", уточни още Васил Морфов. 

Васил има и сътрудник - дядо немец, който му оказва помощ от два месеца. " Той е с 50-годишен опит с кравите и черпя познания от него. В момента в главното стадо имаме крави, с подрастващи, към момента бозаещи телета сред 3, 7, 8 и 9 месеца. Имаме настрана стадо с бикове, които са стокови и които ще продадем в края на пашовния сезон. В стопанството разполагаме и с още едно стадо с млади женски животни - юници, които са обособени, с цел да не се заплождат. Общият брой на животните е 220 ", заключи фермерът.

" Фермата ни има 2 000 дка био пасища. Тук е идеалното място за развиване на пасищното отглеждане на животни. В този ред на мисли не беше комплицирано да го вършим био. Сертифицирахме площите си. Не употребяваме нито торове, нито препарати. В някои случаи може би би било по-финансово преференциално да го вършим, само че в последна сметка това, което имаме тук, е напълно задоволително, с цел да се грижим добре за животните си ", изясни Морфов.

За първи път той възползва от средства по Програмата за развиване на селските региони (2014-2020 г.) през 2019 година чрез подмярка 4.1 – „ Инвестиции в аграрни стопанства “. " Аз аплайвах, с цел да си набира нов трактор с преден товарач и една косачка, с цел да може да стане по-ефективна работата на терен. Приемът и самите критерии бяха доста подобаващи. След съвещания с разнообразни хора стана ясно, че стопанството ми събира значителен брой точки и на процедура е съвсем несъмнено, че ще бъда в горната част на таблицата на тези, които ще могат да се възползват от приема ", описа Васил Морфов.

И добави: " Проектът ми беше на стойност 150 000 лева без Данък добавена стойност, 180 000 лева стана най-после, със съфинансирането от 50%, т.е. 90 000 лева получих назад от този план. Други планове не съм изпълнявал. Преди желаех да аплайвам по мярката за " Млад фермер ", само че тогава се оказа, че стопанството ми е прекомерно огромно, с цел да вземам участие. Явно беше ориентирана към в този момент започващи млади стопани. Но по тази: тракторът, челният орач и косачката бяха за 180 000 лева. Тракторът и челният товарач, както и косачката  ги употребявам за половината от интервенциите в стопанството. С трактора окосявам, балирам, по-късно с челния товарач, който е инсталиран на трактора, депозирам балите. Модерно земеделие съвременна техника няма по какъв начин да стане ", съобщи още фермерът.

Морфов несъмнено би се възползвал още веднъж и към този момент обмисля детайлно кандидатстването по нова стратегия на земеделското министерство, обвързвана със средствата по Националния проект за възобновяване и резистентност. " Водим диспути с моята консултантка да кандидастваме. От министерството са дали обещание, че ще е без ненужно мотаене, без бизнес проект, просто с добра аргументация на това защо ти трябват нещата. Даже към този момент разясняваме какво ми би трябвало да си взема в допълнение, с цел да може работата да става все по-лесна и все по-ефективна. До края на декември приемът е отворен и се надявам да аплайваме. Този път за нещо по-малко. Размерът на този план несъмнено няма да надвишава 100 000 лева С наслаждение бих се възпозлвал отново ", заключи той. 

Материалът е финансиран по Програмата за развиване на селските региони (2014-2020 г.), с поддръжка на Европейския съюз посредством Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР