Защо летят самолети само рядко над Южния полюс? Напоследък често

...
Защо летят самолети само рядко над Южния полюс? Напоследък често
Коментари Харесай

Защо самолети рядко летят над Южния полюс?

„ Защо летят самолети единствено рядко над Южния полюс? Напоследък постоянно ми задавате този въпрос и по тази причина бих желал да опиша главните 2 аргументи, съпроводени с няколко графики “, написа във Facebook водачът Марио Бакалов.

Ето и аргументите, посочени от Бакалов:

„ Първата причина е местоположението на континентите . На северното полукълбо се намира по-голямата част от континентите и 90% от земното население живее там. Най-краткият маршрут от Америка до Азия да вземем за пример минава през северния полярен кръг в Арктика. За разлика от северното полукълбо, 80% от южното полукълбо е покрито с вода и единствено елементи от Африка, Южна Америка и Австралия се намират там. В Антарктика даже не живеят хора. Съответно единствените смислени полети биха били сред Южна Америка, Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия.

На моменти е бил е по-бърз от скоростта на звука

И фактически има такива полети, които пресичат южния полярен кръг и прелитат над елементи от Антарктика, да вземем за пример Сидни-Йоханесбург или Мелбърн-Сантиаго.

Втората причина е изчезналата опция за спешно кацане над Антарктика . При дълги полети над вода, изключително в двумоторен аероплан, има условия по отношение на оптималната отдалеченост до идващото летище (обичайно 3 часа до кацане). Тъй като обаче летища в Антарктика няма, не са и вероятни линейни комерсиални полети, най-малко със сегашните самолети и със сегашните регулаторни условия. Най-близкото летище се намира в аржентинския град Ushuaia, на 4.000 км разстояние от Южния полюс.

Освен това липсва и спомагателна авиационна инфраструктура като радарно покритие, радио връзка и метеорологични балони и съответна техника за прогнози.

Полетите са изцяло вероятни

Въпреки, че Антарктика е голям, предпазен естествен резерват, има проекти за построяването на писта. Австралия е стартирала план за получавана на позволение и в случай че в действителност се осъществя този проект, може до 2040 година да бъде построено летище, което ще улесни прекосяването по въздух на ледения континент “.

* Марио Бакалов  е един от най-популярните и съумели български водачи. На 16 октомври 2016 г. той приземи за първи път най-големия пътнически аероплан в света – Ербъс A-380, в София. Така влиза в авиационната история на България. Капитан е на А320. Освен водач той е и мотивационен преподавател.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР