Защо дивите свине в Европа са радиоактивни

...
Учените са установили, че голяма част от замърсяването е свързано
Коментари Харесай

Учените са установили, че голяма част от замърсяването е свързано с тестовете на ядрени оръжия по време на Студената война през 60-те години.

Изображение: Предполагаше се, че Чернобил ядрената катастрофа през 1986 г. е отговорна за високите нива на радиация при дивите свине

Има предупреждения, че изпускането на радионуклиди може да представлява потенциална заплаха за общественото здраве - постоянно замърсяване на хранителната верига и създаване на риск от традиционно излагане.

„Повече от всякога, със заплахи от ядрени удари или случайни изпускания в хода на руско-украинската война, сега е наложително да можем да идентифицираме източника на всяко изпускане... и да оценим последиците за околната среда,“ се казва в проучването.

От години учените си блъскат главите над феномена, наречен "парадокс на дивата свиня" - тъй като въпреки че нивата на радиоактивност трябва да спадат с времето, не е имало значителен спад в нивата в животните от 1986 г.

Това е свързано с факта, че те често ядат еленски трюфели от замърсена почва, която бавно е абсорбирала радиоактивен материал от последните 78 години.

Война в Украйна: руските войски са изровили отровното наследство на Чернобил - и може да са го пренесли в собствената си страна

Според ООН, една четвърт от всички извършените ядрени опити бяха експлодирани в атмосферата, като глобалните ветрове в дните след това разпространиха радиоактивните отпадъци надлъж и нашир.

След като първият тест беше извършен на 16 юли 1945 г. в пустинна площадка в Аламогордо, Ню Мексико, Съединените щати експлодираха повече от 200 в атмосферата, Съветският съюз повече от 200, Великобритания около 20, Франция около 50 и Китай около 20.

Прочетете повече от Sky News:
Как наследството на Опенхаймер все още ни преследва днес
Северна Корея симулира ядрен удар на „изгорена земя“
Гледайте – можем ли да видим ядрена катастрофа?

Изображение: Тестове по целия свят като експлозията на френската атомна бомба над атол Муруроа през 1971 г. са разпространили ядрени отпадъци надлъж и нашир

Авторите на изследването са анализирали проби от месо от диви свине от 11 области в германската провинция Бавария между 2019 г. и 2021 г. - с 88% над нормативната граница на страната за нива на замърсяване.< /p>

„Веднъж освободен, радиоцезият ще остане в околната среда за поколения и ще повлияе на безопасността на храните незабавно и, както е показано в нашето проучване, в продължение на десетилетия“, пишат те.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР