Защо България показва слаб интерес към черноморското сътрудничество и предпочита

...
Защо България показва слаб интерес към черноморското сътрудничество и предпочита
Коментари Харесай

България забравя Черно море, гледа към Бяло

Защо България демонстрира слаб интерес към черноморското съдействие и избира да взе участие в други европейски формати, обясниха специалисти и политици от опозицията, събрали се на кръгла маса в София. Организатор бе основаният в Бургас Черноморски институт, който формулира тематиката " Международна конюнктура и съдействие в акваториите на Черно, Средиземно и Балтийско море - правни, стопански и екологични аспекти ".

Изтъкнато бе, че България е пропуснала своя късмет по време на европредседателството си да ускори интереса на Европейски Съюз към Черноморието, като продължава да взе участие по-интензивно в други формати като Източното партньорство на Европейски Съюз и инициативата  " Три морета ", в които проличава антируска устременост. Цитиран бе министър председателят Бойко Борисов, който до момента единствено един път е изразявал интерес към Черно море посредством пожеланието да вижда в него яхти, а не бойни кораби.

Бившият дипломат в Букурещ Валентин Радомирски видя в днешното положение исторически аргументи, тъй като по време на националноосвободителните битки вниманието на обществото е било фокусирано повече към Бяло море. Отправен бе апел за политика на " наследник напредък ", като се употребяват на първо място ресурсите на Черно море, тъй като България няма друго море.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР