Зашеметяваща река от звезди е забелязана да тече през междугалактическото

...
Зашеметяваща река от звезди е забелязана да тече през междугалактическото
Коментари Харесай

Учените откриха „река“ от звезди, течаща в космоса

Зашеметяваща река от звезди е видяна да тече през междугалактическото пространство в космически куп, ситуиран на към 300 милиона светлинни години от нас.

Такива мостове са известни като звездни потоци, а с дължина от 1,7 милиона светлинни години новоименуваният великански поток Кома е най-дългият, който в миналото сме виждали. И това не е всичко: бледата река е първата по рода си, следена в миналото отвън вселена.

Откритието е голяма изненада. В такава динамична и гравитационно комплицирана среда, каквато е галактическият куп, не нещо толкоз нежно, колкото звездния поток, не би следвало да просъществува дълго.

И въпреки всичко това се е случило. Откритието може да се употребява за по-подробно проучване на галактичните купове и на мистериозната тъмна материя в тях.

" Този великански поток се изпречи на пътя ни по стичане на събитията ", споделя астрофизикът Хавиер Роман от Университета в Гронинген, Нидерландия, и Университета в Ла Лагуна, Испания.

" Изследвахме ореоли от звезди, ситуирани към огромни галактики. "

Звездните потоци се срещат много постоянно в Млечния път. Смята се, че съставляват раздробени останки от плътни кълбовидни звездни купове, раздрани от приливните сили на нашата вселена. Но те са сложни за идентифициране; звездните асоциации не се разпознават изключително елементарно, защото измерването на дистанцията до тях е същинско предизвикателство. А и потоците а много бледи.          

В междугалактическото пространство бледият им тип затруднява забелязването на свободни асоциации от обекти. Космосът е цялостен с неща, които са доста ярки; колкото по-бледо е нещо, толкоз по-вероятно е да го пропуснем.

През последните години обаче технологията на телескопите и аналитичните техники разкриха повече бледи неща, в сравнение с сме били в положение да идентифицираме в миналото; подобен е казусът с потока Гигантска кома.

Роман и сътрудниците му употребяват 0,7-метровия телескоп " Жана Рич " и 4,2-метровия телескоп " Уилям Хершел ", с цел да търсят слаби структури в купа Кома - куп, който съдържа хиляди известни галактики.

Те се пробват да изследват галактичните ореоли - дифузните, сферични области от редки звезди и тъмна материя, които обгръщат обитаемоте равнини на галактиките.

Данните им обаче разкриват непредвиденото: дълга, удължена лента от звезди, която не се намира в вселена, а сред галактиките в купа.

Тази лента се разграничава доста от тънките влакна на галактическата мрежа, които свързват галактиките една с друга и в границите на куповете. Тя прилича само звездните потоци в Млечния път, само че просто в доста по-епичен мащаб.

Въпреки че са много огромни и наподобяват спокойни, галактичните купове са гравитационно безредна среда, като солидните обекти в тях се избутват и придърпват един към различен по всевъзможен метод.

Неочаквано е един звезден поток да оцелее дълго на сходно място, само че тази среда ни дава някои улики за произхода на потока, споделят откривателите.

Близък аспект към местоположението на потока. Източник: Román et al., A&A, 2023

Те организират симулации и откриват, че въпреки и рядко, такива потоци могат да се образуват в галактичен куп - от вселена джудже, разкъсвана от гравитацията на по-големите галактики.

От галактическа позиция не се чака това да продължи дълго; за благополучие в този миг от историята на Вселената разполагаме с технологията да следим структурата, до момента в който тя продължава да бъде разкъсвана.

Но нейното битие може да бъде употребявано за проучване на средата на този куп. Тъй като галактическите купове са изпълнени с мистериозна тъмна материя, това съставлява интерес за учените, които се пробват да научат повече за естеството ѝ.

Гигантският поток Кома също по този начин допуска, че сходни структури могат да бъдат засечени и в други купове. Изследователите се надяват да употребяват по-големи телескопи, с цел да се вгледат по-отблизо в тези големи конгломерати, с цел да открият какви други секрети може да сме пропуснали.

И се надяват да прегледат по-отблизо самия великански поток Кома.

" Бихме желали да следим обособени звезди във и покрай потока и да научим повече за тъмната материя ", споделя астрономът Рейние Пелетие от Университета в Гронинген.

Изследването е оповестено в Astronomy & Astrophysics.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР