Заради зеления преход ще бъдат съкратени 15 100 души от

...
Заради зеления преход ще бъдат съкратени 15 100 души от
Коментари Харесай

Съкращават 15 100 работници от ТЕЦ-овете и въглищните мини в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник

Заради зеления преход ще бъдат съкратени 15 100 души от ТЕЦ-овете и въглищните мини в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Това стана ясно от провелата се среща на 10 май на работодатели от област Стара Загора и служащи от Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица-изток 3 ", които следва да бъдат освободени.

Срещата беше продължение на няколко събития, свързани с кариерното развиване и проведени от Община Стара Загора, само че беше съответно фокусирана върху служащите от Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица изток " 3, на които следва да останат без работа.

До момента от Бюрото по труда са съставили лист с над 400 свободни работни места , които дават отговор на профила на обучение и професионална претовареност на хората, които ще бъдат съкратени от Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица изток " 3. Това сподели регионалният шеф Ива Радева.
 Временно Топлоелектрическа централа
Временно Топлоелектрическа централа " Марица Изток 3 " стопира работа

Изтича дълготрайният контракт на централата с НЕК за изкупуване на създадената електрическа енергия на закрепени цени

На срещата участваха и министърът на труда и обществената политика Ивайло Иванов , президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов и заместник-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев , както и 17 компании, които предлагаха 80 позиции.

" Най-засегнат от нисковъглеродния преход в цялата страна е район Стара Загора и, с цел да има правдивост в зелената договорка, то бизнесът, общината и хората в нашия район са тези, които би трябвало да получат най-вече средства ", разяснява зам.-кметът.

Социалният министър увери засегнатите, че до края на тази година ще бъдат проучени квалификацията, уменията и настройките за бъдещо професионално развиване на всички 15 100 индивида. В съдействие със синдикатите Министерството на труда и обществената политика ще им предложи съответни ограничения, свързани с кариерна поддръжка, образование и надграждане на квалификацията.

Оценката на уменията на работещите в енергийния бранш ще бъде осъществена по процедура " Адресиране на провокациите на пазара на труда ", която се финансира по Програма " Развитие на човешките запаси " 2021 - 2027 година, съфинансирана от Европейския обществен фонд плюс.

По плана към този момент са извършени анкети със 178 служащи от Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица-изток 3 ". Данните от изследването демонстрират, че към 53% от тях са с висше обучение, а останалите - със приблизително техническо обучение. Близо 90% от работещите са стимулирани да продължат да работят в енергийния бранш. Желание да се включат в стратегия за образования за придобиване на нови умения и преквалификация имат 54 души.
 Протест на миньори и енергетици блокира пътища в Старозагорско
Протест на миньори и енергетици блокира пътища в Старозагорско

Те организират автошествие от Раднево до Нова Загора

Също по този начин министърът припомня на служащите, ч е всеки скъсен има право на обезщетение за безработица от Националния застрахователен институт , чийто размер е 60% от междинния застрахователен приход за последните 24 месеца. Максималният интервал за приемането му е 12 месеца. Според изследването заплатите на над 50% от интервюираните са сред 2500 и 3500 лева

Президентите на КНСБ Пламен Димитров уточни, че служащите желаят да продължат да работят в бранша и не желаят да се местят в други райони на страната. Искат и да получават прихода, който са получавали до момента, който е сред 2500 и 3500 лева " Днес би трябвало да се види дали има работодатели, които оферират това " , добави Димитров.

Димитър Манолов , президетн на КТ " Подкрепа ", посочи, че в случай че работодателите, които желаят да наемат съкратените служащи от ТЕЦ-овете, си търсят евтина работна ръка, тук няма да я намерят.

Той, както и неговият сътрудник Пламен Димитров, означиха, че съкращенията стават в среда, която не е готова за тях. " В момента се правят неща, които е трябвало да се създадат преди три години. Много от нещата можеха да се създадат по различен метод ", сподели президентът на КНСБ.

Заместник-кметът Радостин Танев сподели, че фирмите са подготвени да образоват хора и имайки поради равнището на безработица в града, на процедура в Стара Загора сега бизнесът се бори за фрагментите, а не противоположното. Танев също обясни, че към този момент има информация за част от стратегиите и процедурите за финансиране в границите на Териториалния проект за обективен преход.

" Стана известно, че има неща, които не са ориентирани към общините и това няма да остане без нашата реакция ", заключи Радостин Танев.

Припомняме, че на 26 март стана ясно, че ТЕЦ " Контур Глобал Марица-изток 3 " минава към сезонен принцип на работа, От 450 души, които роботят в ТЕЦ-а, към 160 от тях ще останат без работа. Съкращенията ще стартират в средата на месец май, когато изтича плануваният по закон 45-дневен период от уведомлението за процедура за всеобщи уволнения.
 МТСП и Агенцията по заетостта се активизират поради съкращенията в
МТСП и Агенцията по заетостта се активизират поради съкращенията в " Марица-изток 3 "

Съкращенията стартират в средата на май
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР