Заради увеличението на цената на електроенергията, у нас може да

...
Заради увеличението на цената на електроенергията, у нас може да
Коментари Харесай

Цената на тока за бизнеса скача с между 30 и 60

Заради нарастването на цената на електрическата енергия, у нас може да се следи скок в цената на главните артикули и услуги

Към момента бизнеса заплаща за ток приблизително към 70 лв. за мегаватчас. От идващия месец обаче цената на електрическата енергия за бизнеса се усилва с сред 30 и 60%. Това значи, че работодателите ще бъдат изправени пред два разновидността - да редуцират разноски или да качат цените на стоките и услугите.

Заради нарастването на цената на електрическата енергия, у нас може да се следи скок в цената на главните артикули и услуги. Поради това компаниите, които създават мляко, месо, яйца, самун са мощно обезпокоени. Очаква се продуктите в потребителската кошница да нарастнат приблизително с към 5%.

По този въпрос ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев изясни пред Нова, че това се дължи на неприятно ръководство. " Това се назовава инкриминален пазар на балансираща електрическа енергия. Това се назовава неприятно ръководство. Не знаем дали заради непросветеност или е зловредно ръководство ", отсече Велев.

По думите му без значение от аргументите, резултатът е следният - " за 9-месечието цената на производител на АЕЦ, Топлоелектрическа централа 2 и НЕК, е поскъпнала общо с 4,6%. От този % до 40-50% разликата се заплаща от търговците ".

Стана ясно и че бизнесът е разтревожен от повишението на цените на тока. Работодателите заплашват, че имат подготвеност за митинги. Според Велев е оповестена подготвеност за взаимни митинги сред бизнеса и синдикатите.

На 20 декември 2017 година, синдикати и работодатели седнаха на една маса, с цел да обсъдят казуса със " спекулативното " повишение на цената на тока. Те приканиха министърът на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме съответни ограничения по въпроса.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР