Заради санкциите на Запада бяха освободени мощности за производство на

...
Заради санкциите на Запада бяха освободени мощности за производство на
Коментари Харесай

Колкото по-малко, толкова по-добре. На кой отрасъл помогнаха санкциите?

Заради глобите на Запада бяха освободени мощности за произвеждане на силициеви пластини, нужни в микроелектрониката. Тази година те ще се създават в Красноярското дружество “Германий ”. И през 2024 година ще овладеят производството на артикул, който може да се конкурира с китайски сътрудници. Как се развива промишлеността?

Няма неприятно без положително

Нито една страна в света няма изцяло самостоятелна промишленост за микроелектроника. Всеки огромен състезател на пазара основава артикули, които в действителност нямат аналози. Например холандската компания АСМЛ има на практика монопол върху фотолитографските принадлежности. А белгийският цех 3M създава 80 % от охлаждащата течност за силициеви пластини. Що се отнася до крайните чипове и процесори, водачите са трима - тайванската ТСМК, корейската “Самсунг ” и американската “Интел ”.

Русия сама създава военни микрочипове, само че е принудена да купува от чужбина цивилните артикули. Например “Байкал ”, МЦСТ, “Ядро ” и “СТЦ-Модул ” проектираха чиповете и дават механически задания на ТСМЦ. Сега съдействието завърши.

Докато китайците оказват помощ. В същото време, заради намаляването на износа и тежестта върху предприятията в Русия, се отвори опцията за произвеждане на лични полупроводници. По-специално, “Германий ” в Красноярск беше възобновен. „ През 80-те години се специализирахме в производството на силиций, имахме пещи за развъждане, а в този момент освободихме машинно съоръжение “, изяснява инженерът Дария Колосова.

" Плочите за отбранителната индустрия са по-малки - 100-150 милиметра, а условията за качество са по-ниски, в сравнение с за цивилни артикули: те се нуждаят от плочи с диаметър 150-200 милиметра. Търсенето единствено се усилва, след две години ще се усили с две до три пъти “, споделя специалистът.

От концепция до въплъщаване

Локализацията на производството е дълготрайна и сложна задача. На Китай му бяха нужни 20 години, на ТСМЦ - 30. Професорът от катедрата по полупроводникова електроника и физика на полупроводниците на НИТУ " МИСиС ", лекар на техническите науки Пьотр Лагов обръща внимание на обстоятелството, че задграничните компании не продават най-новите си разработки. Това, което се споделя, по предписание е две-три генерации зад водещите мостри.

" Сега се отварят големи вероятности в региона на прецизното микроелектронно инженерство. То би трябвало да бъде последователно възобновено, като се стартира от относително елементарни неща и се стигне до напреднали литографски комплекси, както и съоръжение за йонно легиране ", споделя той.

Една от най-важните области е основаването на високочист монокристален силиций и висококачествени полупроводникови пластини. " Добри сме в развъждането на силиций за слънчевипанели. Ако си сложим съответни задания и разпределим финансиране, ще получим електроника ", споделя Аркадий Наумов, началник на конструкторското бюро “Астрон ”, специалист от Комисията за научно и софтуерно развиване към съветското държавно управление.

В момента инженерите в “Германий ” избират материали за работа и приготвят макет на плочата. " В идващите няколко седмици ще стартираме. Ще изрежем силициев блок, ще проведем опити, ще получим и полираме пластина. Нашата цел е да изясним техническите характерности и да отработим процеса ", споделя Колосова.

Има компликации - да вземем за пример няма задоволително съоръжение за крайни измервания и легализация на табели. Предприятието обаче няма да включва външни компании. „ Работихме главно с детайла германий, само че по физикохимични свойства той е непосредствен до силиция, тъй че чакаме да се оправим сами “, отбелязва експертът.

“Германий ” възнамерява да доближи цялостен потенциал след година. Индустриалният специалист Леонид Хазанов е сигурен, че това време ще бъде задоволително за закупуване на съоръжение за надзор на точността и качеството на продуктите.

„ Съживяването и развиването на личната радиоелектронна промишленост, която беше съществено ударена през 90-те години, към този момент е в ход и ще набира скорост. Разбира се, ще са нужни обилни финансови вложения. Но, както демонстрира опитът от 30-те години, Съюз на съветските социалистически републики строеше фабрики, заводи и комбинати в най-тежка икономическа обсада, само че все пак всичко се получи “, припомня специалистът.

Пазари за експорт

Изпълнителният шеф на Асоциацията на разработчиците и производителите на електроника (АРПЕ) Иван Покровски счита, че вътрешното търсене към момента е малко и е належащо да се съсредоточим върху износа. „ Такива планове могат да бъдат осъществени единствено след координиране на механически и стопански условия с клиентите - полупроводниковите пластини не стартират да се създават, в случай че не са планувани доставки до производителите на микросхеми или полупроводникови устройства “, изяснява той.

Предприятията, профилирани в производството на полупроводникови артикули - “Микрон ”, “НМ-Тех ”, “НЗПП-Восток ” поръчват пластини в Китай. Цена - от 50 до 90 $ за брой. „ За нас е неизгодно да продаваме под 50 зобала, продуктите ще костват в диапазона 50-70, офертата е много конкурентна “, споделя Дария Колосова.

В същото време е належащо да спечелим доверието на клиентите, акцентира специалистът. " Разбира се, първоначално те ще купуват дребни партиди в съпоставяне със стоките на китайски снабдители. Но когато ни видят като благонадежден сътрудник, размерите ще се усилят ", заключава Колосова.

Пазарът на полупроводници е извънредно перспективен. Плочи с диаметър 150-200 милиметра се употребяват за основаване на високоскоростни микропроцесори, които към момента не се сглобяват в Русия. Независимото произвеждане освен ще разреши производството на лично съоръжение от чайници до галактически спътници, само че и ще отвори благоприятни условия за проучвания и рационализация в тази област.

Превод: В. Сергеев

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните и геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР