Заради мъглата на инфлацията не знаем кое колко струва и

...
Заради мъглата на инфлацията не знаем кое колко струва и
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Строителният отрасъл е подложен на системен риск, има опасност от погром

Заради мъглата на инфлацията не знаем кое какъв брой коства и кое какъв брой ще коства след известно време, споделя в изявление за БГНЕС икономистът Кузман Илиев от Съвета по стопански и обществени стопански системи. Той проучва икономическата обстановка у нас и рисковете пред бизнеса, като акцентира заканите, които дебнат строителния отрасъл.

Строителният бранш е подложен на систематичен риск, има заплаха от разгром, безапелационен е Илиев.

 

„ Реално публични поръчки има в най-различни браншове на стопанската система, които са подписани, извоювани, да речем 2020 година, когато цените са едни. Междувременно индустриалната инфлация е голяма, инфлацията при производител на вътрешния пазар е 50%, т.е. тя се акумулира, разноските за нашите бизнесмени стават все по-големи и по-големи. В един миг се оказва, че на тези цени, на които страната ще заплаща на бизнеса, той не може да си приключи плановете. И тук приказвам за ВиК инфраструктура, за ЖП инфраструктура, за автомагистрали, за пътища, за саниране, защото това е една от главните стратегии по Плана за възобновяване. Може да се окаже, че ние сега поради това, че не хващаме добре инфлационния съставен елемент, нямаме задоволително средства и механизми, с които да предпазим българската стопанска система и българската предприемаческа среда от стопански разгром “, съобщи специалистът.

 

Проблемът е, че доста бизнеси могат да спрат. Той даде образец със строителния бранш, който е най-капиталово натоварен и привързан с банковата система. Гръбнакът на този бранш са дребните и междинните компании.

„ През 2020 година строителният бранш създава продукция за 23 милиарда лева, а за първото полугодие на тази година – 6 милиарда лева Да приемем, че до края на годината доближи 12 милиарда Ние имаме едно доста тежко стесняване на един основен бранш в нашата стопанска система. Това е един систематичен бранш и систематичен риск, който би трябвало да бъде подложен на вниманието на обществеността и да се каже, че нямаме положително бюджетиране на този риск “, сподели Илиев.

 

" Голямото задлъжняване, бързо, неконтролируемо, с бързо повишаване на лихвите по дълга съчетано с политически популизъм заплава финансовата непоклатимост и слага под подозрение валутния ръб ", безапелационен е икономистът.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР