Заради кризата в Афганистан и очакваната бежанска вълна към България,

...
Заради кризата в Афганистан и очакваната бежанска вълна към България,
Коментари Харесай

Стефан Янев на проверка по границата: 90 км от оградата с Турция трябва да се обновят

Заради рецесията в Афганистан и предстоящата бежанска вълна към България, служебният министър председател Стефан Янев ревизира по какъв начин се охранява българо-турската граница.

От гранична полиция всекидневно спирали сред 100 и 200 мигранти, които се пробват незаконно да влязат у нас.

Според премиера Стефан Янев натискът е предстоящ, за това е основана и нужната организация. Около 90 км от защитното оборудване на границата има потребност да бъде възобновяване, защото е застрашено от компрометиране. Какви са ограниченията, които ще бъдат взети против мигрантския напън, вижте в репортажа.

Обстановката по границата все още е спокойна и няма мотив за терзание, разгласи министър председателят Стефан Янев при визитата си в региона на Малко Търново.

Янев уточни, че има упования за увеличение на мигрантския напън, само че мъчно може да се вършат прогнози, защото процесът се следи надалеч преди последните трагични събития в Афганистан. Служебният министър председател увери,че са взети задоволително ограничения за защита на границата.

" Включително са направени и проекти за повишаване на напъните за включване на в допълнение хора хора от армията, от други структури на Министерството на вътрешните работи, при нужда. Засега такава нужда няма, хората се оправят ", съобщи служебният министър председател Стефан Янев.

Местните хора в Малко Търново са спокойни.

" Никой в Малко Търново не се е оплакал и няма някакви усещания от това да е виждал мигранти, да има някакво напрежение, не. Оградата тук-там има растителност, която е израснала за това, че не е чистена, само че не е компрометирана в такава степен, че да бъде отворена ", добави кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Премиерът Стефан Янев обаче призна, че тук-там в оградата има дупки и се нуждае от ремонт.

" Не е трагично и всичко може да се направи в границите на един месец. Има опция, има планувани средства. Това ни е задачата и вършим нужните старания да стартираме в най-скоро време ", сподели още Стефан Янев.

По отношение на бежанските центрове министър председателят увери, че разполагат с задоволителен потенциал и не се постанова откриване на нови такива. Ще се търсят средства и за ремонт на КПП-то на границата край Малко Търново, с цел да не се образуват опашки.

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР