Започва да вали силно, а не носите чадър и няма

...
Започва да вали силно, а не носите чадър и няма
Коментари Харесай

Да се измъкнеш сух от дъжда

Започва да вали мощно, а не носите чадър и няма къде да се скриете? Учените споделят, че в множеството случаи е належащо да тичате! Да, ще избягате от едни капки, само че напред ще срещнете още повече – и в това се заключава алтернативата.

Както изяснява проф. Франко Бочи от университета на Бреша (Италия), нормално, с цел да се сведе намокрянето до най-малко, е належащо да се бяга колкото се може по-бързо.

Според публикацията на Бочи, оповестена в сп. European Journal of Physics, оптималната скорост на придвижване варира според от тежестта и посоката напразно.

Комбинацията от тези фактори дефинира скоростта на придвижване, която от време на време може и да е по-ниска от спринтьорската.

„ Невинаги, само че кардинално е по-добре да тичате толкоз бързо, колкото ви стигат силите. Ако в действителност се отличавате със едва телосложение, то е по-вероятно това да бъде оптималната скорост. В противоположен случай е належащо просто да бягате бързо “, споделя Бочи пред BBC News.

Има няколко изключения от правилото, които е хубаво да помните. Например, в случай че вятърът духа в същата посока, която възнамерявате да следвате, постарайте се да бягате със скорост, равна на тази напразно. При такова движение би трябвало да почувствате минимални удари напразно и дъжда.

Ако вятърът удря в гърба ви под ъгъл, бягайте малко по-бързо от хипотетичната му скорост. Колкото по-голям е ъгълът, толкоз повече старания ще се постанова да прилагате.

В изчисленията си Бочи се е придържал към старите обичаи на физиците, занимаващи се с оптимални тактики на пътешествия в дъждовно време. Но до момента в който други откриватели се стараели да опростят задачата, работата на Бочи е открила какъв брой е комплицирана тя. И по думите му решението става все по-трудно с отчитането на всички фактори.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР