Започна конкурс за изготвяне на листа със строители за 7-ми

...
Започна конкурс за изготвяне на листа със строители за 7-ми
Коментари Харесай

Избират строител за 7-и и 8-и блок на АЕЦ Козлодуй

Започна конкурс за правене на листа със строители за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “. След това от всеки един по настрана ще се желаят финансови предложения. Това разгласи в студиото на Euronews Bulgaria Иван Хиновски от Българския енергиен и минен конгрес.

" В България идва шефът на „ Евроатом “. От него би трябвало да чуем на какви условия би трябвало да отговорим - има редица нови критерии, свързани освен с сигурността, само че и с конкурентоспособността, икономическата самостоятелност. Най-важното е да покажем ясна скица за боравене с отработеното нуклеарно гориво.

В България се преглежда проект за подземно предпазване, само че би трябвало да бъде направен план, да се избере площадка и така нататък ", посочи Хиновски. 

Той акцентира, че в случай че не спазим периода до 2033 година - изключително след прекъсването на въглищните централи, ще имаме проблеми. " Високата цена на тока от Топлоелектрическа централа ги прави неконкурентоспособни, по тази причина ни трябват нуклеарни мощности, при които производството е декарбонизирано ", конкретизира енергийният специалист. 

" Ние внасяме относително евтина газова сила от Гърция, вятърна от Румъния, които са по-евтини, тъй като не заплащат санкции. Скъпите производства чакат на борсата. Бъдещето е в зелената сила, само че с интелигентно консолидиране в системата и с акумулиране на създадената сила ", разяснява още той. 

Получихме предложение от украински сътрудници за общи стратегии в нуклеарната енергетика. Основен акцент в меморандума са тематиките с нуклеарното гориво, при които Украйна има голям опит, сподели още Хиновски. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР