Заплата колкото на оперативен счетоводител в счетоводна кантора обещава на

...
Заплата колкото на оперативен счетоводител в счетоводна кантора обещава на
Коментари Харесай

Аномалия: Мияч на прозорци печели колкото счетоводител

Заплата колкото на действен счетоводител в счетоводна адвокатска фирма дава обещание на мияч на витрини профилирана компания във Велико Търново. Предлаганите хонорари в разгласи за работа варират сред 1100 и 1500 лева нето, като за мияча на витрини дори ще има бонуси, фирмено образование, служебни автомобил и телефон.

За складов служащ таванът е даже 1700 лева, толкоз дават и за водачи на камиони, категории С и Е. Нищо че преди пандемията работодателите бяха склонни и на 3000 лева, единствено и единствено да задържат дефицитните фрагменти, които избраха работа в чужбина. Мръднали са нагоре в обявите даже заплатите на продавач-консултантите, пресметна „ Борба “.

Парадоксите в заплащането и пазара на труда във Велико Търново и страната като цяло не са от през вчерашния ден, по-скоро са ни завещание от социализма, когато на бачкаторите се плащаше повече, в сравнение с тружениците на интелектуалния фронт.

След три десетилетия пазарна стопанска система нищо не се е трансформирало. Проблемът не е, че се оферират високи заплати за недотам привлекателни специалности, изискващи физически старания и работа при неприятни атмосферни условия. И без това за тях няма доста мераклии при толкоз хора, предпочели да си изкарват хляба в Европа.

Пък и инфлацията е задоволително висока и заплатите би трябвало да покриват потребностите на трудещите се. Лошото е, че продължава подценяването на тези експерти, които са вложили доста средства и време в образованието си. Вярно, че хаосът в планирането на фрагменти през последните десетилетия нарои доста висшисти, записали се да учат поради самата тапия, а не да усвояват специалност.

Образователният ценз обаче би трябвало да бъде оценен по достолепие при заплащането, както е в европейските страни, на които желаеме да приличаме. Иначе ще продължава приключването на квалифицирани фрагменти и след това ще се чудим за какво да вземем за пример няма задоволително инженери или лекари. Та нали в някои компании или институции чистачката получава повече пари от тях.

Аномалии има и в самите сфери на интелектуалния труд. Пенсионирането на доста учители и оголването откъм фрагменти на просветителната ни система принуди страната да вдигне заплатите на учителите, което пък сложи в унизително състояние преподавателите в университетите.

Нищо, че става дума за уважавани професори и доценти с доста изявления и монографии, създатели на изобретения, донесли популярност и авторитет на България по света.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР