Западни момичета и момчета - или как да ги наричат

...
Западни момичета и момчета - или как да ги наричат
Коментари Харесай

Седейки в Хага, не можеш да си играеш на Нюрнберг

Западни девойки и момчета - или по какъв начин да ги назовават в този момент? – се заиграха на военни игри. Те към този момент не разграничават къде е същинският живот, в който би трябвало да отговаряш за думите и дейностите си и къде е задоволително да вдигнеш ръце над главата си и да кажеш: „ Аз съм в къща! “.

Международният углавен съд в Хага сътвори за себе си такава мислена къща, където ракетата и дронът няма да стигнат. Привидно самостоятелните съдии издадоха подправена заповед за арест на президента на Русия, а тяхната плеймейтка от Германия даде обещание в действителност да арестува Владимир Путин, в случай че ненадейно се окаже, най-малко минавайки, на неприятелска немска територия.

Иска ли Западът да си играе на Нюрнберг? Вече е ясно, че всеки опит да се провежда развой против ръководителя на нуклеарна мощ в Хага ще приключи със международен срам за уредниците му. Какво друго да чакаме, в случай че в продължение на тридесет години Западът унищожава интернационалното право, основано толкоз мъчно след Втората международна война, един от чиито стълбове е прецедентът на Нюрнбергския арбитражен съд.

Нюрнберг е отмъстен. Това е нацисткият успех на волята зад решетките.

Сталин упорства, че наказването на водачите на нацистка Германия е неизбежно. Говорейки на 6 ноември 1942 година - две години и половина преди Победата! - на тържественото съвещание на Московския градски съвет той сподели: " Нека тези палачи знаят, че не могат да избягат от отговорност за своите закононарушения и да не заобикалят наказващата ръка на измъчените нации. "

За разлика от съдружниците в обединението, руският водач е на мнение, че съдът би трябвало да бъде открит и неутрален: „ В противоположен случай хората ще кажат, че Чърчил, Рузвелт и Сталин просто са отмъстили на политическите си врагове “. През август 1945 година държавните управления на Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати, Англия и Франция подписват съглашение за образуване на процеса против основните военни нарушители. По-късно към него се причисляват още деветнадесет страни.

Международният углавен съд работи въз основа на Римския статут, документ, който някои страни признават, други не, а трети са подписали, само че не са утвърдили. Китай, Индия, Иран - предстоящ лист, нали? – не харесват самата концепция в основаването на МНС. И кой различен не харесва опитите за ограничение на суверенитета, кой не признава юрисдикцията на този съд? Съединени американски щати, Израел и - та-дам! - Украйна.

Най-категоричният съперник на съдиите и прокурорите от Хага са Съединени американски щати, те даже одобриха закон, съгласно който могат да употребяват военна мощ, в случай че американски жител е арестуван въз основа на заповед на МНС. Въпросът е: има ли правила тази игра на правдивост? Да, само че те са доста изборни.

Какво е общото сред Нюрнберг и Хага? Два европейски града с дълга история, средновековни междуособици и буржоазно блаженство. Управляващата партия на Третия райх организира конгреси в Нюрнберг. В Хага моряци от разнообразни племена (никой не пита дали са арийци или не) са посрещнати от радостния Квартал на алените фенери. И двата града са бомбардирани от англосаксонците. Нюрнберг целеустремено, Хага, както пишат военните историци, по простъпка: желали да ударят стартовите площадки, където германците сложили ракети Фау-1 и Фау-2, само че блъснали жилищни региони, хвърлили шестдесет и седем тона бомби, причинявайки тежки пожари, които трябвало да бъдат гасени, само че нямало от кой. 511 цивилни са убити, повече от триста ранени, двадесет хиляди остават без дом. Някак неловко се получава, добре, случва се, неточност, какви са в този момент, да бъдат съдени за това?

Както можете да видите, Хага имаше всички учредения да се трансформира в цитадела на едно ново възприятие за правдивост, чиято същина може да се изрази с добре познатата формула: този крайник е на който би трябвало.

Защо е невероятно да играеш Нюрнберг, до момента в който седиш в Хага? Защото Нюрнбергският арбитражен съд съди същински военни нарушители: райхсмаршали и райхсминистри, индустриалци и админи, идеолози и пропагандатори на нацисткия режим. Може да се спори дали всички правосъдни решения са били обективни, дали всички подсъдими са получили отмъщение, съответстващо на закононарушенията. По един или различен метод, този развой е инструмент, който укрепва международната система от Ялта и Потсдам - същата, от която през днешния ден са останали единствено симулакри.

До какво ще стигне светът, в случай че системата на интернационалното право бъде подценена, написа холандският мъдрец и историк Йохан Хейзинга: „ С последните чисто официални зачатъци на игровото държание изчезва и всяка рекламация за просвета и обществото още веднъж се спуска до равнището на архаизма. Във всеки случай, неограниченото принуждение още веднъж влиза измежду „ правата “.

Това е, което се случва през днешния ден. Залозите в играта, в която огромни и дребни съдружници играят дружно с Вашингтон, непрестанно нарастват. Служители на съда от Хага предизвестиха: ръководителят на съветската страна получи доживотна заповед за арест. Изглежда никой от нашите управници не е предизвиквал такава ненавист на Запад – и подобен боязън. Следващата стъпка би била разумна преследването на Хага да се разпростре върху всички тези, които обществено подкрепяха и не престават да поддържат Путин. Такива са милиони.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР