Западни фирми и посредници са помагали на близките до Кремъл

...
Западни фирми и посредници са помагали на близките до Кремъл
Коментари Харесай

"Досиетата Ротенберг": западни фирми и козметик пазят приятелите на Путин от санкциите

Западни компании и медиатори са помагали на околните до Кремъл братя Аркадий и Борис Ротенберг да опазят положението си и след глобите, наложени им от Запада след анексията на Крим през 2014 година

Това Проектът за следствие на проведената престъпност и корупция (OCCRP) въз основата на изтекли имейли за търсенето на различни пътища след глобите, на книга лимитирали опцията им да боравят с активите си.

OCCRP изяснява по какъв начин израсналите в Ленинград и упражнявали бойни изкуства дружно с съветския президент братя Ротенберг поставят старания да отдалечат благосъстоянието си от погледа на западните регулатори. " Почти десетилетие по-късно те остават необикновено богати: списание " Форбс " оцени общото им благосъстояние на 4.9 милиарда $ тази година. " Успавята да опазят от глобите първокласни яхти ли вила в Испания; употребен са доверени чиновници, телохранител и даже козметичка.

Предвид войната в Украйна и интереса на водещите международни сили към помагащите на президента Владимир Путин въпросът по какъв начин хора от вътрешния му кръг заобикалят сериозните последици е по-належащ от всеки път. За отговора оказват помощ въпроснитте имейли - изминал списък от връзки с над 50 хиляди документа и електронни писма, изпратени сред 2013 и 2020 година и изпратен на OCCRP и iStories.

" Досиетата Ротенберг " излагат в детайли тези старания, централна в които е фигурата на Максим Викторов - 50-годишен предприемач, роден в Москва. Компанията и адвокатската му адвокатска фирма изиграват решаваща роля в координирането на международните каузи на братята Ротенберг, откакто бяха глобени.

Незабелязано

Викторов не излъчва специфична аура, когато се появява в медиите, това нормално е обвързвано със пристрастеността му към редките италиански цигулки: за една от тях, от 18 в., заплаща рекордните 3.9 милиарда $ през 2009 година

За другата му работа обаче, отбелязва OCCRP, се отбелязва доста по-малко: няколко месеца след санкционирането на Борис Ротенберг през 2014 година той получава инструкции от сина му Роман, дружно със комплициран проект за корпоративно преструктуриране при цялостна секретност. В бележката категорично се загатва " Хелзинки Хали ", финландска сцена за концерт, хокейни и други събития. Изглежда, семейство Ротенберг съумява да ръководи още осем години каузи в залата, до момента в който и самят Роман не е глобен предходната година.

С набор от манипулативни техники и компании, които се движат като шахматни фигури, банкови сметки, открити сега на закриването на други, и изменящите се структур на благосъстоятелност Викторов и сътрудниците му извършват задачата. Evocorp Management Company ръководи на процедура скъпи активи на братята, а на интернационално равнище работи с доверени снабдители на корпоративни услуги в сложната връзка с регулаторите.

 Въглища, водка, родственици: Какво има в петия пакет от наказания на Европейски Съюз Въглища, водка, родственици: Какво има в петия пакет от наказания на Европейски Съюз

Цитиран от OCCRP специалист по финансови закононарушения изяснява, че слабото използване на рестрикциите от санкционните органи прави не изключително рисковано ръководството на активи за богати глобени хора, а заплатата постоянно си заслужава.

Любопитни регулатори

Регулаторите в офшорни юрисдикции повдигат въпроси за активите на Ротенберг и това притегля вниманието на Викторов и сътрудниците му. През 2016 година да вземем за пример условие на Британските Вирджински острове снабдители на корпоративни услуги да спрат работа със глобени от Съединени американски щати финансовата империя на Ротенберг е изложена на риск. Регистрирана в Панама компания, която работи с Ротенберг, праща имейл до негов чиновник, който работи в тясно съдействие с Викторов, с цел да предизвести, че има " проблем ". Регулаторите търсдят данни за действителни притежатели. Кореспонденцията разказва братята с букви: АР и Биосферен резерват, като за АР (по това време и в европейски черен списък) има " в допълнение затруднение от глобите на Европейски Съюз " ).

Дори споменаването на " АР " води до бърз и внезапен отговор от служителя, Елена Рузяк: " Всичко е BR!!!!!!!!!!!! " Според OCCRP не е известно дали това значи, че тя се пробва да прикрие документална следа. Отговорът, който Рузяк получава, е: " Съжалявам, да, BR. Всичко е за BR. "

В тези компании обаче има мотив за паника и за Борис Ротенберг, защото те държат някои от най-ценните му активи. Панамската компания ILS предлага подмяна на братята с пълномощници, които да наподобяват като крайни собственици; могат да се изберат и доверени лица. Търсенето лишава време: да вземем за пример някогашен телохранител на Ротенберг, непосредствен до олигарха, се оказва недоверчив поради връзките си с други компании на Борис съгласно продължаващата връзка. И въпреки всичко, съгласно данни от регистрите, Козлов е бил " притежател " на най-малко една от фирмите на Британските Вирджински острови, собственик на първокласна яхта. Апартаменти в сърцето на Рига пък се оказват регистрирани на името на самата Рузяк. Осем от записаните на островите 18 компании за заличени, две - изместен в Кипър.

Усмиряване на банкери

През 1997 година френската банка Société Générale открива клон в Монако, посветил се на клиенти с " висока чиста стойност ", на които предлага набор от услуги от правни специалисти от Монако, " инженери по благосъстояние " и други експерти - евентуално идеална за Ротенберг. Тъкмо там Борис Ротенберг, Карина и 10 от фирмите му са имали сметки.

 " Путин изпращаше своите сътрудници да корумпират английския хайлайф "

Година след глобите против Ротенберг от Съединени американски щати, през 2015 година, ръководителят на отдела за Русия в клона на банката в Монако отбелязва в мейл до Викторов, че брачната половинка на Ротенберг, Карина, е гражданка на Съединени американски щати, и че е неразрешено участиево в транзакции с лица, обект на санкционни ограничения. Тя желае причини и документи, в това число контакт с американските регулатори, с цел да може банката да вземе решение.

Всъщност Societe Generale към този момент е замразила сметките на Ротенберг към този миг. Сергей Марков (бивш руски посланик, през днешния ден помагащ на Ротенберг) и Викторов към този момент си приказват с компания за ръководство на благосъстояния в търсене на различни банкови услуги. Това е основаната в Лондон LJ Partnership, отговаряща " за дискретното обслужване на потребностите на определена група фамилии ". В набора ѝ от услуги, в това число помощ за създаване на офшорни корпоратимни структури, влизат и " чартър на яхти и въздухоплавателни средства " или " администриране на метод на живот и пътешестване ".

За Викторов и Марков обаче е най-важно изваждането на парите на Ротенберг от замразените сметки.

Тогава LJ Partnership предлага на Марков проект. Срещу 70 хиляди английски лири и съпоставим бонус, в случай че всичко върви добре, се предлага представтелство в полемики със Société Générale Monaco " за освобождение на избрани активи и въвеждане " в нови банкови връзки. " Като собствен " клиент " за този план LJ Partnership взема английската компания на Викторов, Legal Intelligence Group Ltd, вместо самия Ротенберг. Това е буфер сред компанията за ръководство на благосъстояние и глобения съветски милиардер.

Операцията, по-късно наречена " Проект Слънце ", скоро стартира.

За обвиняването против Société Générale, LJ Partnership препоръчна интернационална правна адвокатска фирма Charles Russell Speechlys LLP, с допустима обосновка дейности по заледяване на сметки без знанието или единодушието на клиента в нарушене на взаимнообвързващи договорености. " Неофициално " изпратени писма до Société Générale би трябвало да отворят опция на дискусии; в тях се удостоверява, че през октомври 2015 година клиентите научили за заледяване на активите им " от банката... (като) разследване от самостоятелна мярка, подхваната против господин Борис Ротенберг от американската администрация. "

Срещу Борис и Калина Ротенберг също така не били предрриети никакви дейности, нито против пет от компанвиите им - от Франция, Монако или която и да било страна в Европейски Съюз. Адвокатът изяснява, че липсвало министерско решене за заледяване на активи, каквото се изисквало от Франция и Монако.

Междувременно LJ Partnership продължава да търси нова банка за Ротенберг и се стопира на елитна, само че ползваща се със противоречива известност, банка (Banque Havilland S.A.), благосъстоятелност на семейство Роуланд. В имейлите се приказва и за проведена среща сред Ротенберг и Роуланд, анулирана, откакто " клиентът " (Ротенберг) отменил. Насрочена е нова през април 2016 година в Монако, където " клиентът " има и яхта в пристанището. Банката, наподобява, е подготвена да поеме Ротенберг, открити са съответнике сметки, за легален представител е посочен Викторов. Те са употребявани два пъти през 2017 година от Карина Ротенберг от сметка в Москва.

 Би Би Си: Би Би Си: " Дворецът на Путин " е построен с помощ от страната, притежателят е заменен фиктивно

За OCCRP Марков споделя, че в никакъв случай не е правил бизнес с Ротенберг, нито е вземал пари или е бил помощник. С Викторов обаче от дълго време е " другар или бизнес сътрудник ". Уверява, че бизнесът сред Борис Ротенберг и банката, в случай че е реалност, би бил изцяло легален.

Със сметките в Société Générale обаче въпросът се е развил по различен метод. Ангажираната от LJ Partnership адвокатска адвокатска фирма се отдръпва от плана по незнайни причини; по-късно се отдръпва и LJ Partnership, след това преименувана на Alvarium.

В последна сметка имейлите демонстрират, че Société Générale се е съгласила да даде на Борис Ротенберг банкови услуги при строги условия, в това число да няма никакви сметки, свързани със брачната половинка му, защото банката е желала погашение на неизплатени многомилионни заеми на съветския олигарх.

Тайни фондове

Санкциите против братята Ротенберг ги подтикнаха и да преструктурират най-малко част от съветските си холдинги. Бяха основани така наречен ЗПИФ ( " затворени взаимни фондове " ) за активите. ЗПИФ не са яридически лица за Русия: не са длъжни да разкриват акционери, не могат да банкрутират, нито да се конфискуват активите им. Управляват се от Викторов и екипа му.

Собствеността и портфолиото от активи постоянно са сложни за следене поради непрозрачността им по закон и непълните корпоративни регистри на Русия. Изтеклите мейли обаче демонстрират, че въз основата на протокол от среща през юли 2017 година в Централната банка на Русия 13 фонда, ръководени от компанията на Викторов, Evrocorp, са свързани с братята. Сред активите в тях са считаният за най-големия в Европа аквариум (в Москва), внушителна вила на средиземноморския бряг на Испания или основното, изъплняващо държавни поръчки за учебници издателство " Просвещение ".

Изтекъл отчет на Evocorp от 2018 година демонстрира, че седем от фондовете още са били ръководени от компанията година по-късно. Някои са били трансферирани на нов фонд управител, " Северная закрила ". В отговори на запитвания за акционерите на фондовете или фирмите им чиновници на Evocorp показват Викторов като краен притежател.

 Съединени американски щати оповестиха нови наказания против 38 съветски физически и юридически лица (обновена) Съединени американски щати оповестиха нови наказания против 38 съветски физически и юридически лица (обновена)

" Трябва да разберем кои са акционерите на фонда, а не ръководещата компания ", написа чиновник на " Сбербанк " през 2017 година на чиновник на RG-Development, огромна компания за недвижими парцели, притежавана от един от фондовете, която съгласно приключването на имейла Evocorp, наподобява, ръководят от името на Ротенберг.

След това служителят на RG-Development написа на сътрудниците си, като им споделя, че банката " настоятелно предлага [RG-Development] да закрие всички сметки за съглашение в " Сбербанк ", защото ние, съгласно тях, сме компания, обвързвана с лица от листата със наказания. Изпратиха ни уведомление за затваряне. "

От имейлите следва, че въпросът може да е решен; следва различен от Evocorp, съгласно който служителят на " Сбербанк " ще види дали е задоволително писмо от RG-Development с увещание, че няма информация за акционерите на затворения фонд. Ако не е, Evocorp ще изпрати на " Сбербанк " Sberbank друго писмо, че няма глобени лица измежду акционерите на фонда.

Дори поради изначалната мистериозност на структурата Evocorp поставя старания, с цел да остане информацията за Ротенберг загадка. Главният изпълнителен шеф на организацията порицава съветска компания, наета за ръководство на някои от фондовете, писал до сътрудници и чиновници на Evocorp, с цел да заяви за нов, млад чиновник, за администрация на съответен фонд: информация за акционерите не бивало да се споделя.

" Неофициална брачна половинка "

Сред ръководените от Evocorp (според изтеклия документ на Централната банка) предпрятия е организация с ненапълно неочакван притежател: Мария Бородунова, латвийка, козметик на 36 години.

Според документа Бодунова управлява към средата на 2017 година 80 % от RG-Development, огромната компания за недвижими парцели, посредством затворен фонд, наречена Lontano. В обявата се приказва и за други скъпи активи: първокласен апартамент в Монако в забележителна постройка, отдадена чартърен на компания на Ротенберг за 260 хиляди евро (275 хиляди долара) на месец през 2017 година и, дружно с двете ѝ дребни дъщери, вила за 4.25 млн. евро ($4.5 млн.) на Френската Ривиера.

Само през 2020 година Бородунова е спечелила 25.5 млн. $ съгласно теч от съветски данъчни регистри. Тя не дава отговор на искане за коментар от OCCRP, само че събеседниции разказват Бородунова като " неофициалната брачна половинка " на Аркадий Ротенберг. Според един от тях, осведомен с членове на обкръжението на Аркадий, връзката му с Бородунова не е обществена, " само че хората, близки до тях, знаят... от дълго време ".

Тези изказвания на са получили без значение удостоверение, само че съгласно Getcontact (приложение, разкриващо имената, под които телефонният номер е записан от контактите си), в най-малко дузина случаи номерът на Бородунова е записан като разновидност на " Мария Ротенберг ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР