Западни банки като спасителен пояс за режима в КремълПрез 2023

...
Западни банки като спасителен пояс за режима в КремълПрез 2023
Коментари Харесай

"Файненшъл Таймс": Големите западни банки попълниха бюджета на Руската федерация с близо милиард евро през 2023 г.

Западни банки като избавителен пояс за режима в Кремъл
През 2023 година най-големите западни банки, останали в Русия, са платили над 800 млн. евро налози на Кремъл. Сумата се е нараснала четири пъти спрямо предвоенния интервал, макар обещанията за минимизиране на съветските опасности след пълномащабната инвазия в Украйна, написа Financial Times, представен от УНИАН.
 
 Commerzbank Commerzbank Източник: Depositphotos  Deutsche Bank Deutsche Bank Източник: Pixels
Отбелязва се, че седемте най-големи европейски банки по активи в Русия - Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo и OTP - регистрират обща облага от над 3 милиарда евро през 2023 година Тази облага е три пъти повече спрямо 2021 година и отчасти се генерира от средства, които банките не могат да изтеглят от страната.
 
 ING банк ING банк Източник: Pinterest  Intesa Sanpaolo в Русия Intesa Sanpaolo в Русия Източник: Банка Интеза
Според вестника скокът в доходността е довел до това европейските банки да платят към 800 милиона евро налози, спрямо платените 200 млн. евро през 2021 година. Това е в добавка към облагите на американски кредитори като Citigroup и JPMorgan.
 
 Банка JP Morgan Банка JP Morgan Източник: Techstory
Според изданието налозите, плащани от европейските банки, са образец за това по какъв начин задграничните компании, които остават в страната, оказват помощ на Кремъл да поддържа финансова непоклатимост макар глобите.
 
Как се финансира зложелател
Повече от половината от данъчните заплащания на европейските банки в размер на 800 млн. евро идват от австрийската Raiffeisen Bank, която има най-голямо наличие в Русия измежду задграничните банки. В допълнение към постоянните данъчни отчисления през 2023 година, Raiffeisen Bank заплати 47 млн. евро вследствие на ексклузивен налог, който Кремъл наложи на някои компании предходната година.
 
Печалбата на Raiffeisen Bank в Русия се е нараснала повече от три пъти до 1,8 милиарда евро сред 2021 и 2023 година. Въпреки че банката е положила известни старания да смекчи съветските си опасности, последните разгласи за работа в Русия демонстрират амбициозни проекти за " умножаване на дейната й потребителска база ", оповестява " Файненшъл Таймс ".
 
 Deutsche Bank Deutsche Bank Източник: Pinterest
Deutsche Bank, унгарската OTP и Commerzbank доста понижиха наличието си в Русия. Intesa е най-близо до излизане от пазара, само че към момента не е продала съветския си бизнес. От UniCredit са отказали коментар пред изданието.
 
 Банка OTP в Русия Банка OTP в Русия Източник: ОТР банк
Въпреки затварянето на корпоративния си бизнес и бизнеса на дребно, Citigroup, четвъртият по величина заемодател в Съединени американски щати, който завоюва 149 млн. $ облага и заплати 53 млн. $ налози в Русия през 2023 година, стана четвъртият по величина поданик измежду западните банки в Русия. Друг американски колос - JPMorgan, е спечелил 35 млн. $ и е платил 6,8 млн. $ налози.
 
Авторите показват, че цифрите на американските банки не са включени в общата сума от 800 млн. евро, защото те не регистрират годни за сравнение резултати за активността си в Русия.
 
Ползите от глобите за западните кредитори
Западните кредитори се възползваха от налагането на наказания върху огромна част от съветския финансов бранш, лишавайки го от достъп до интернационалната междубанкова платежна система Swift. Комбинираните доходи, облаги и налози на интернационалните банки са намалели от 2022 година насам, само че остават много над предвоенните равнища. Това трансформира интернационалните банки във финансов избавителен пояс сред Москва и Запада. Тези фактори способстваха за обстоятелството, че чистите доходи от такси и комисиони на Raiffeisen Bank в Русия се утроиха, от 420 млн. евро през 2021 година до 1,2 милиарда евро през 2023 година
 
" Оставането в Русия не е единствено в полза на Raiffeisen Bank. Централната банка (на Русия, бел. ред.) ще направи всичко допустимо да не ги пусне, тъй като има малко банки, които не са под наказания, посредством които Русия може да прави заплащания със Swift ", сподели почитан съветски банков шеф.
 
Според него съветските и задграничните контрагенти в този момент постоянно уреждат интернационалните заплащания в рубли, само че съветската валута минава и през сметки в Raiffeisen Bank и сходни банки, " с цел да понижи риска от наказания " и " да се форсира процеса ", написа " Файненшъл Таймс ".
 
Банките също се възползваха от по-високите лихвени проценти: главният лихвен % на съветската централна банка в този момент е 16%, съвсем двойно повече от този в предвоенния интервал. Това оказа помощ на кредиторите да осъществят супер облаги от заеми с плаващ лихвен % и да натрупат спомагателни доходи от средства, блокирани в съветски депозитни сметки.
 
Излизане на западния бизнес от Руската федерация
Както писа преди време организация УНИАН, Съединени американски щати заплашват най-голямата австрийска банка Raiffeisen Bank International със наказания поради правенето на бизнес в Русия. Министерството на финансите на Съединени американски щати предизвести австрийската Raiffeisen Bank, че рискува " да бъде отрязана от финансовата система на Съединени американски щати ", в случай че продължи да оказва помощ за финансирането на съветската войска.
Освен това Европейската централна банка се готви да подреди на италианската UniCredit да редуцира бизнеса си в Русия, защото регулаторът оказва напън за спиране на европейските финансови връзки с Москва.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР