Заместник-председателят на руския клон на Международния комитет за защита на

...
Заместник-председателят на руския клон на Международния комитет за защита на
Коментари Харесай

Русия иска ЮНЕСКО да пази Альоша в Пловдив

Заместник-председателят на съветския клон на Международния комитет за отбрана на правата на индивида, шеф на Фондацията за отбрана на националното историческо завещание Иван Мелников е изискал от генералния шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле да предотврати разрушаването на паметника " Альоша " в Пловдив, съобщи " Фокус ".



" Въз основа на апела Ви апелирам да вземете ограничения за отбрана на паметниците на освободителите от Съветската войска и да поставите въпроса за наказание на дейностите на българските управляващи по събарянето на монументи на бойците освободители и за недопустимостта на нарушение на интернационалното право, както и нарушение на правата на националните малцинства и реабилитация на нацизма ", се показва в съветския апел към ръководителя на ЮНЕСКО.



В него се отбелязва, че сега депутатите от Общинския съвет в Пловдив обмислят опцията да вземат решение за ремонт на паметника на " Альоша ".



ТАСС показва, че по-рано в София към този момент беше опустошен мемориален комплекс - Паметникът на Съветската войска, а други монументи също са застрашени.

" Това са исторически несправедливи решения, които опонират на Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание, призната от Генералната конференция на Организация на обединените нации ", гласи позицията на Москва.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР