Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова ще поеме поста на

...
Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова ще поеме поста на
Коментари Харесай

Вера Йоурова встъпва в длъжност като ръководител на правосъдието на ЕС

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова ще поеме поста на основен чиновник в региона на правораздаването на Европейски Съюз , до момента в който белгийският комисар Дидие Рейндерс стартира акцията си за приемане на висшия пост в организацията за отбрана на човешките права Съвет на Европа, оповестиха за „ Politico “ трима души, директно осведомени с смяната.

На 25 март Съветът на Европа включи Рейндерс в листата на претендентите за поста общоприет секретар дружно с някогашния президент на Швейцария Ален Берсе и някогашния министър на културата на Естония Индрек Саар преди окончателното гласоподаване в края на юни. Рейндерс би трябвало да си вземе отпуск от работата си в Комисията , с цел да води акция за поста. Базираната в Страсбург организация има 46 страни членки и не е част от институциите на Европейския съюз. Тя е значима многостранна организация по въпросите на демокрацията и върховенството на закона, която управлява Европейския съд по правата на индивида.

Очакваше се Рейндерс да стартира отпуска си на 25 април, само че се наложи да стартира по-рано, с цел да взе участие тази седмица в парламентарна сесия за Съвета на Европа . В профила му в X към този момент е маркирано, че той е претендент за организацията и комисар в отпуск. На 14 април комисарят разгласява известия за акцията си в X, LinkedIn и Фейсбук.

Йоурова към този момент наблюдаваше портфолиото на Рейндерс в ролята си на заместник-председател по въпросите на полезностите и прозрачността , в това число върховенството на закона, битката с дезинформацията и въпросите на медийния плурализъм. Чешкият политик беше комисар по въпросите на правораздаването, потребителите и равенството сред половете в интервала 2014-2019 година, а преди този момент отчасти заместваше заместник-председателя по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер , когато тя излезе в отпуск, с цел да води акция за Европейската капиталова банка (ЕИБ).

Йоурова, която произлиза от същата политическа група като Рейндерс – демократичната група „ Обновление “ , съобщи, че няма да се стреми към трети мандат като комисар.

Очакваното ѝ вдишване на поста идва на фона на поредност от разбърквания , защото европейските политици и високопоставени чиновници се насочват към нови работни места преди изборите за Европейски парламент на 6-9 юни и сформирането на новата Европейска комисия , което ще се случи по-късно тази година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР