Заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер съобщи, че е получила

...
Заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер съобщи, че е получила
Коментари Харесай

Американката Фиона Скот Мортън се отказа да стане главен икономист на Еврокомисията

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер заяви, че е получила писмен отвод от икономиста от Съединени американски щати Фиона Скот Мортън да заеме върховен пост в комисията. Приемам този отвод със страдание, написа Вестагер в Туитър, оповестява кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Брюксел Николай Желязков.

Предвиждаше се Мортън, някогашен основен икономист в Министерството на правораздаването на Съединени американски щати по времето на мандата на президента Барак Обама, да бъде назначена за основен икономист по конкуренцията в Европейска комисия. Френският президент Еманюел Макрон вчера открито отхвърли подобна опция. Европейски медии означават, че в тази ситуация се е подготвяло изключение от правилото, че на управителни позиции в европейските институции се назначават единствено жители на Европейски Съюз. Допълва се, че петима еврокомисари са подписали писмо с несъгласие против тези планове.

Преди няколко дни представители на Европейска комисия обявиха, че решението за назначението на Мортън е взето и не предстои на преразглеждане. За Мортън е известно, че е работила за Майкрософт и Амазон - софтуерни колоси, чиято активност се следи и направлява от отдела на Европейска комисия, в който се предвиждаше тя да бъде назначена от 1 септември.

Вестагер популяризира през днешния ден писмо от Мортън, в което написа, че отводът е обвързван с политическата конюнктура.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР