Заместник областният управител на област Плевен Николай Абрашев пое ангажимент

...
Заместник областният управител на област Плевен Николай Абрашев пое ангажимент
Коментари Харесай

За обучение по безопасност на труда в училищата обеща да съдейства заместник областният управител на област Плевен

Заместник регионалният шеф на област Плевен Николай Абрашев пое ангажимент за образуване на среща с Регионалното ръководство на образованието, с цел да се разиска опцията тематиката за сигурността на труда да стартира да се учи още в учебно заведение. За решението си той беше стимулиран от извършената в гр. Плевен поредна районна среща в границите на акцията „ Прибери се вкъщи! Там някой те чака. ". Инициативата, която започва през м. февруари 2024 година, е ориентирана към предварителна защита на трудовия травматизъм и се провежда от Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда " (ИА ГИТ) със съдействието на Министерството на труда и обществената политика.

„ Правилата за сигурност на труда не пречат на работата, те избавят човешкия живот. Изграждането на просвета на предварителна защита е дълъг развой, който зависи от общите старания и дейности и на работодателите, и на служащите ", означи изпълнителният шеф на Агенцията инж. Екатерина Асенова при откриването на районния конгрес. Той се организира в постройката на Областната администрация в града и в него се включиха над 70 представители на работодателите, на национално представителните синдикални организации и национално представителните работодателски организации в региона.

Инж. Александър Борисов от ИА ГИТ показа данни от контролната активност на Агенцията, свързани с трудовия травматизъм и обърна внимание на съответни образци, в които пропуските в сигурността на работата са довели до настъпването на трудови злополуки.

По време на конференцията шефът на Дирекция „ Инспекция по труда " със седалище Плевен Радослава Иванова показа информация за трудовите злополуки за 2023 година в региона. Инспекторите по труда са взели участие в следствието на 23 броя трудови злополуки, пет от които са със смъртен излаз. Тя моли към работодателите и служащите да бъдат деликатни при осъществяването на работните си отговорности, с цел да се прибират живи и здрави в своите домове, където някой ги чака.

За 2023 година Дирекция „ Инспекция по труда " със седалище Плевен (ДИТ Плевен) е направила 1196 бр. инспекции в 1011 бр. предприятия с 23 000 бр. служащи и чиновници в тях. Констатирани са 6856 бр. нарушавания. От тях 3093 бр. засягат здравословните и безвредни условия на труд, а 3757 бр. са свързани с реализирането на трудовите правни отношения. При инспекциите в област Плевен са открити 70 служащи, полагащи труд без подписан писмен трудов контракт през предходната година.

Националната акция „ Прибери се вкъщи след работа! Там някой те чака. " започва през месец февруари 2024 година по самодейност на Главна ревизия по труда и се провежда с поддръжката на Министерството на труда и обществената политика. Предстои организирането на районни конференции и в други регионални градове в страната.

Презентациите от форума са налични на:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР