Законът за медиите не е правен на тъмно, аз лично

...
Законът за медиите не е правен на тъмно, аз лично
Коментари Харесай

Боил Банов: Медийният закон не е правен на тъмно

Законът за медиите не е юридически на мрачно, аз персонално махнах от него 8-те члена за мандатността на шефовете, сподели министърът на културата пред бТВ. Не замисляме затваряне на театрите, оперите и киносалоните, разгласи министърът. По думите му те са едни от най-сигурните места, защото хората вътре са на разстояние, потоците за влизане и излизане са контролирани. Цялата система е подсигурена по отношение на, страната се е погрижила за възнагражденията и няма да се затваря нищо. Същевременно през идващите две седмици, само че сходни актове са оставени на шефовете и креативните колективи. Те преценят дали да лимитират представленията, само че го вършат главно поради болни артисти и чиновници, изясни Банов. По думите му са обезпечени и буфери в новия бюджет във връзка с културата. Заплатите, осигуровките и режийните за културните институти, които се заплащат от страната от началото на пандемията, ще продължат да се дават по същия метод до идната пролет. Финансовото подкрепяне ще продължи без значение дали имат показване пред фенове. " Помогнахме дълготрайно и на самостоятелните актьори. В момента се преглежда нова едногодишна стратегия със съществено финансиране. Помогнахме доста съществено на всички ", изясни Банов.
28 млн. лв. в допълнение има отпуснати за културата в новия бюджет, разгласи министърът. Освен това са планувани още 25 млн. лв. по новия, който планува връщане на част от разноските на кинопродуцентите, както и увеличение на дотациите за нови филми.
 Кошлуков с друга позиция от Балтаков в разногласието министър Банов - хвали закона Кошлуков с друга позиция от Балтаков в разногласието министър Банов - хвали закона
Генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков изрази друга позиция по предвижданите промени в Закона за радиото и малкия екран от тези на...
По мотив изявление на в студиото на утринния блок на бТВ преди дни, че министърът на културата би трябвало да се разсъни и да види по какъв начин се замерят с яйца монументи на културата, Банов отговори: " Прав е ръководителят на Комисията по просвета да е ядосан. И аз съм ядосан, само че това се води дребно безчинство и е в прерогативите на Министерство на вътрешните работи. Ако беше в моите преимущества, щях да натрапвам санкции ежедневно. "
И сподели още: " Аз съм еманципиран по рождение, моето име е Боил и може би не е инцидентно " - имитация поради думите на Рашидов, че още първата седмица от министерстването си Банов се бил еманципирал.
Министърът на културата изясни още, че персонално е извадил 8 члена от. Всички те се отнасят до мандатите на генералните шефове и на управителните препоръки към тях. Направил го е след подписката, проведена през юли, от 60 видни интелектуалция. В момента тази подписка наброява над 2000 индивида, заяви Банов. " Изтеглих поправките, тъй като през лятото реагираха фрапантно на тях. Аз съм човек, който слуша публичното мнение. Тези текстове въобще не касаят същността на този закон - основата му е прекъсване на зависимостта на публичните медии от Министерството на финансите и от властта ", изясни министърът на културата. По думите му това е основен законопроект, тъй като подсигурява самостоятелността и независимостта на публичните медии, защото финансирането им ще става по напълно нов способ. Така за тях ще бъде без значение кой ще е министър на културата, на финансите или миинистър-председател. " Законът за медиите не е юридически на мрачно, а с присъединяване на представители на всички медии и професионални организации ", сподели Банов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР