Законът за абортите в Египет е от най-строгите в света

...
Законът за абортите в Египет е от най-строгите в света
Коментари Харесай

Беше невъобразимо брутално: нелегални аборти с фатални последици


Законът за абортите в Египет е от най-строгите в света - спирането на бременността е неразрешено, даже при обезчестяване или блудничество. Млади дами и девойки постоянно прибягват до незаконни способи - с съдбовни последствия.

Споменът на Нура е доста мъчителен. Намирала се в огромен мол, когато спазмите почнали. „ Получих огромен кръвоизлив. Седнах на тоалетната паница и усетих по какъв начин нещо изтече от мен. Подложих ръката си изпод – под изтичащата кръв. Беше невъобразимо брутално “, споделя младата жена, която в никакъв случай няма да не помни този миг на същински смут.

Хапчета за аборт

На 23-годишна възраст тя забременяла нежелано от приятеля си Калед, с който имала извънбрачна връзка. Когато схванала, че е бременна, Калед ѝ набавил посредством познати хапчета за предизвикателство на медикаментозен аборт.

" Беше ми рано да се бракосъчетавам или да ставам майка “, споделя Нура. За казуса си тя не можела да беседва съвсем с никого, защото на неомъжени дами са неразрешени в Египет и се санкционират. След спонтанния аборт в тоалетната Нура положила старания той да остане неусетен – прекомерно огромна е била заплахата да бъде осъдена и стигматизирана в обществото. Малко по-късно тя се разделила с приятеля си Калед.

Феминистката и активистка Гадер Ахмед Елдамати е документирала случаи като този на Нура. В книгата си „ Истории за аборти – дами сред фамилията, любовта и медицината “ тя се стопира на събитията в Египет, на правната и здравната страна на въпроса с абортите и дава думата на доста дами, наранени от казуса.

Книгата на активистката Гадер Ахмед Елдамати

Авторката е на 32 години и през 2011 година е взела участие в митингите на площад „ Тахрир “ в Кайро против тогавашния режим. Състоянието на правата на дамите са я предиздвикали да показва, а с годините тематиката за абортите ставала за нея все по-важна.

Рестриктивни закони за спиране на бременността
Редакцията предлага
Египет има едни от най-строгите закони за абортите, считат в организацията Египетска самодейност за персонални права и в Съюза за полова и репродуктивна правдивост. Законът там не разрешава спиране на бременността – даже когато дамата е била изнасилена или е имало блудничество. Абортът е позволен, в случай че има заплаха за живота на майката или е заплашен плодът – само че единствено за дами, които са омъжени. 

Законът планува санкции за дами, лекари, акушерки или фармацевти, които организират аборти незаконно или оказват помощ за тяхното осъществяване, или в случай че продават лекарства, предизвикващи спиране на бременността. Нелегалните аборти се преследват в Египет още от 1883 година, когато за пръв път е бил призната възбраната –под въздействието на тогавашния френски углавен кодекс.

" Тези закони отразяват. Жените не могат сами да вземат решение дали желаят да забременеят или не, дали желаят да задържат бебето или не “, споделя за Дъждовни води адвокатката, феминистка и председателка на Центъра за правна помощ за египетските дами (CEWLA) Аза Солиман. От години тя се бори за правата на дамите в Египет, за което през 2016 година даже е била задържана.

Забраните не стопират абортите, само че ги вършат по-опасни

Това, че абортите са неразрешени, не пречи на стотици дами да прекъсват бременността си – без значение дали са омъжени или не. Проучвания на Световната здравна организация (СЗО) демонстрират, че възбраната или рестриктивните мерки за абортиране не понижават броя на тези операции. Затова пък сигурно слагат доста дами в обстановката да се подлагат на съмнителни или напряко рискови процедури, които заплашват живота им. Освен това „ спиране на бременността могат да си разрешат единствено тези, които разполагат с нужните средства. А постоянно това излиза доста скъпо “, напомня Гадер Елдамати.

По данни на СЗО годишно по света умират към 39 000 дами в резултат на непрофесионално осъществени незаконни аборти – главно в Африка и Азия (съответно 60 и 30 % от всички случаи). Надеждна статистика за Египет няма или не се обнародва.

Протести на египетски дами против рестриктивните закони (2012 г.)

„ Това пречи да бъдат проучени последствията от тези рестриктивни закони за здравето на дамите в Близкия Изток и Северна Африка “, споделя експертката по въпросите на пола Хаиба Абделал от Вашингтон.

При това Египет не е индивидуален случай: във всички страни от Близкия Изток и Северна Африка абортите са позволени, единствено в случай че има заплаха за живота на родилката. Някои страни, да вземем за пример Бахрейн, Ирак, Йордания, Кувейт, Либия, Мароко и Оман разрешават аборти също и когато е застрашено здравето на бременната жена.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР