Задължение за сключване на договор за задължителна застраховка Гражданска отговорност“

...
Задължение за сключване на договор за задължителна застраховка Гражданска отговорност“
Коментари Харесай

Кога трябва да сключим задължително застраховка „Гражданска отговорност“

Задължение за подписване на контракт за наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите обгръща най-общо две съществени групи лица:

всяко лице, което има МПС, което е записано на територията на Република България и не е спряно от придвижване (като договорът може да се подписа от всяко друго лице, друго от притежателя на МПС);

всяко лице, което ръководи МПС от трета страна при влизане на територията на Република България, когато няма годна за територията на Република България застраховка, изясняват специалистите от Комисията за финансов контрол.

Лицата от втората група са длъжни да сключат гранична застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите на граничния контролно-пропускателен пункт, от който влиза на територията на Република България, като това лице би трябвало да има такава застраховка до напускането на Република България, изясняват специалистите от КФН.

Това обвързване отпада, при изискване че има годен документ „ Зелена карта “.

Прекратява ли се „ Гражданска отговорност ” при продажба на колата

Други хипотези, при които следва да се подписа наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “ са:

1. В случаите когато автомобилът е импортиран в България за продажба, търговците, извършващи тази активност, които получават краткотрайни табели с регистрационен номер, са длъжни да сключат наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите единствено по регистрационния номер на краткотрайните табели за периода им на годност, само че не повече от една година.
 istock istock
2. Когато притежател на МПС с българска регистрация има подписана гранична застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите от осигурител в друга страна членка, това не го освобождава от задължението му да подписа наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите за територията на Република България.

3. При присъединяване на колата в съревнование, при което не е наложително спазването на разпоредбите за придвижване по пътищата, притежателят на МПС е длъжен да обезпечи покритие по застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите за отговорността си по отношение на присъединяване в надпреварата.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР