Заболяванията на щитовидната жлеза представляват значителен спектър от състояния, които

...
Заболяванията на щитовидната жлеза представляват значителен спектър от състояния, които
Коментари Харесай

Ендокринолог разкрива пред Искра.бг: Как да разпознаем и лекуваме заболявания на щитовидната жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза съставляват забележителен набор от положения, които могат да повлияят на общото здраве и богатство на човек. Разбирането на признаците, методите за диагностициране и наличните разновидности за лекуване може да бъде ключът към поддържането на уравновесен и здравословен живот все пак болести.

Д-р Диляна Стоянова. Снимка: „ Младите лекари “ на Бургас

По тематиката разговаряхме с водещ експерт в ендокринологията доктор Диляна Стоянова. С нея разгледахме какви могат да бъдат болесттите на щитовидната жлеза. Тя сподели пред Искра.бг :

„ Заболяванията на щитовидната жлеза нормално се класифицират в две съществени категории – хипотиреоидизъм /недостатъчно произвеждане на хормони/ и хипертиреоидизъм /прекомерно произвеждане на хормони/. Симптомите могат да варират доста, като при хипотиреоидизъм постоянно се следят отмалялост, повишение на тежестта и сензитивност към мраз, до момента в който при хипертиреоидизъм се срещат раздразнителност, интензивен сърдечен темп и нараснало изпотяване. “

„ Диагностицирането на болести на щитовидната жлеза включва кръвни проби за премерване на равнищата на щитовидните хормони и антитела, както и потребление на ехография и други изображения за оценка на структурата и функционалността на щитовидната жлеза. Понякога може да се наложи и провеждането на биопсия за изключване на злокачествени формирания “, уточни ендокринолог.

Д-р Стоянова изясни по какъв начин се прави лекуването на хипотиреоидизъм , което нормално се реализира посредством заместителна терапия с левотироксин , който оказва помощ за възобновяване на естествените равнища на хормоните. Дозата на лекарството се приспособява съгласно самостоятелните потребности на пациента, като се вземат поради постоянни кръвни проучвания . Важно е да се означи, че левотироксин би трябвало да се приема на празен корем за оптимална всмукване. Ендокриноложката обясни и за лекуването на хипертиреоидизма :

„ При него може да се включва антитиреоидни лекарства, радиоактивен йод или хирургическа интервенция, според от аргументите за болестта и общото положение на пациента. Важно е да се организира постоянен мониторинг за оценка на успеваемостта на лекуването и за поправяне на лечебния проект при нужда. “

Ранното различаване и съответното лекуване на болесттите на щитовидната жлеза са от значително значение за отбягване на дълготрайни здравословни проблеми. Д-р Стоянова поучава пациентите да посещават дипломиран медицински експерт , с цел да може да ръководят своето положение дейно и да поддържат високо качество на живот. По думите на ендокринолога при постоянното следене на болесттите на щитовидната жлеза те могат да бъдат сполучливо следени.

Д-р Диляна Стоянова е експерт по Eндокринология и заболявания на обмяната . Завършила е медицина през 2014 година в Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “-Варна, специализацията ѝ по ендокринология минава в УМБАЛ „ Св. Марина “-Варна и УМБАЛ-Бургас. Д-р Стояново е член на Управителния съвет на Сдружение „ Младите лекари “-Бургас, Български лекарски съюз, Българското сдружение по ендокринология, Европейската асоциация за проучване на диабета, Европейската тиреоидна асоциация и Българско сдружение по хранене и диетика. В момента доктор Стоянова съветва пациенти в ДКЦ I-Бургас и МЦ „ Д-р Стайков “-Бургас.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР