За законопроекта на ПП-ДБ за ограничаване на достъпа до интернет

...
За законопроекта на ПП-ДБ за ограничаване на достъпа до интернет
Коментари Харесай

Любен Дилов: Специален закон за ограничаване достъпа до сайтове ще срещне голяма съпротива

За законопроекта на ПП-ДБ за ограничение на достъпа до интернет уеб сайтове и адреси и кой ще се възползва от измененията Tribune.bg беседва с народния представител от ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

- Г-н Дилов, осведомен ли сте с предлагането на ППДБ за промени в Закона за известията и ограничение достъпа до интернет уеб сайтове и адреси? Уместно ли е Комисията за контролиране на съобщенията/КРС/ да се ангажира по въпроса?

- Аз по никакъв начин нямам доверие на КРС. Тя може механически да реализира някакви дейности, само че преценката е нещо доста комплицирано. Винаги е рисково, въпреки че в историята на България има и позитивни образци. От 1923 до 1924г. началник на цензурата у нас е българският публицист и публичен деятел Йосиф Хербст и изиграва една позитивна роля.

Сега тези промени са провокирани не толкоз от жълтите уеб сайтове и медиите, които ни „ тровят “ живота, а по-скоро от хибридната война с Русия. Аз мисля, че както при всяка война се дават доста косвени жертви и това е малко недомислена история като предложение. Намеренията са положителни, разбирам ги, само че за техническото осъществяване съм доста тежък песимист. Предполагам, че ще има огромен спор по този закон.

- Чака се 72 часа да се смъкна обявата и в случай че не се извърши, се отива на съд?

- В момента, когато си персонално обиден и афектиран, има настояща законова процедура, която не е мудна, само че води до това, че сътрудниците я извършват и не стигат до съд. Това е обвързвано с един доста любопитен проблем, главно състояние от римско време - правото да бъдеш пропуснат, т.е. оправдан си, оневинен си и всички изявления, в които написа пийнал водач блъсна куче да паднат, тъй като се оказва, че нито е този човек, нито е пийнал.

- Нито има куче?!

- Да, т.е. това нещо работи. Сега специфичен закон ще срещне огромна опозиция.

- А за какво им е на ППДБ такава законова уредба?

- Аз мисля, че тук главният генератор на сходни хрумвания са Демократична България. Те са една странна комбинация от хора, които кипят от сила и когато нямат зложелател, с който да се борят и чешат, те почват бурно нормотворчество във всевъзможни области. Скоро бях очевидец на друга доста смешна история по друга тематика – отново възторг по безсмислена тематика. Тя угасна, естествено. Мисля, че и тук по този начин ще стане, само че да го забележим първо, да влезе закона. По принцип това е рисково и много неуместно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР