За управлението след изборите и за пропуските при поправките в

...
За управлението след изборите и за пропуските при поправките в
Коментари Харесай

Любен Дилов: Много са сложни времената и трябва да се търси широка подкрепа

За ръководството след изборите и за пропуските при поправките в конституцията Tribune.bg беседва с народния представител от ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

Г-н Дилов, по какъв начин ще коментирате думите на водача на ГЕРБ, че даже с Движение за права и свободи да имат 150 депутати след предварителните избори, отново няма да ръководят единствено двете партии?

Борисов в никакъв случай не е управлявал самичък. Много са комплицирани времената и би трябвало да се търси необятна поддръжка - колкото повече хора носят отговорност, толкоз по-добре. Това е вън от подозрение. В това е смисълът на парламентаризма.

Как се стигна до тези пропуски при поправките в конституцията?

Нямам визия. Това беше тематика на хората, които схващат. Знам, че те бяха недоволни още при първата смяна, тъй като бяха отстъпили на ППДБ и в този момент нещата би трябвало да се поправят.

Но това носи негативи?!

Разбира се, на всички носи негативи. То не може да скачаш в една вана с мръсна вода и да смяташ, че си оплискал единствено близките. Оплискал си и себе си, то е ясно. Наистина беше безразсъдно. Тогава тъй като съм дилетант в тази област, единствено попитах - " Добре, ограничавате кръга на възможните служебни министър-председатели, само че най-малко дайте опция, в случай че той бъде привършен, президентът да уточни нещо друго. Така е при мандатите - първи наложителен, втори - наложителен, третият е по желание. Няма логичност при един избирателен механизъм да се ползва това предписание, а при различен - не.

Какво се случва в лявото политическо пространство? Не ви ли наподобява на процеса на отлюспване при Съюз на демократичните сили едно време?

Да, само че при Съюз на демократичните сили не беше на идеологическа причина. Там беше на вождиска основа. Сега стартират някакви процеси на ерозия на лявата концепция в България. Тя би трябвало съществено да бъде преосмислена, тъй като въпреки всичко в Европа традицията е левите партии да са прогресистки партии, а нашата се обрисува като супер консервативна. Аз дори се майтапих с Българска социалистическа партия, че още веднъж би трябвало да се върнат към Българска комунистическа партия, само че да не се споделят комунистическа, а консервативна партия. Те гонят джендъри с кукери! Супер архаизъм. Те са контра на всичко ново, съвременно - не желаят плосък налог, не желаят това и това. За всеки напредничав план те застават на рубежа и стартират да викат против него. Там казусът е идеологически и аз нееднократно съм се шегувал с Борисов, че в спалнята си би трябвало да си направи дребен бронзов бюст на Нинова и всеки ден да й сервира цветя. Защото единствената партия, която има капацитет като национална партия да се изправи против ГЕРБ, са те. ГЕРБ са дясна и консервативна партия, а те са национална лява, обаче не. Мисля, че и Политическа партия доста ги ерозира с провежданата лява политика изключително във финансите и Българска социалистическа партия в действителност нямат към този момент какво да приказват. " Възраждане " им взе русофилството и патриотарството, и те просто стоят разкрачени и не знаят на кой свят са.

Да чакаме ли напредък на извънредно десните партии на евровота, такива като " Възраждане "?

Със сигурност " Възраждане " ще създадат по-добър резултат и то не поради вътрешно-политическата конюнктура, а поради общо европейските процеси, където този вид обединения набират мощ сега, което е естествено. Ходът на махалото е противоположен. Там има нещо доста забавно, което не е задоволително добре дефинирано от коментаторите - не става дума единствено за опазване на национална еднаквост, че обединена Европа ще размие " идентитетот ", както споделят македонците. По-скоро огромна част от хората, които гласоподават за такива партии, са водени от недоволството, че няма " мощна ръка ". Те желаят мощни европейски водачи. Значи, когато Меркел водеше Европейски Съюз, тези обединения бяха по-слаби. А в този момент почват да харесват Мелони, Мари Лю Пен. Почват да се харесват водачи, които най-малко на думи декларират мощен и вождиски акт и то е напълно естествено, когато си заседнал в рецесии до ушите, естествено е да търсиш мощен водач. В момента мощни водачи най-малко на думи показват националистите и консервативните обединения.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР