За трета поредна година град Брацигово ще бъде домакин на

...
За трета поредна година град Брацигово ще бъде домакин на
Коментари Харесай

Културното наследство обедини общественици и историци в Брацигово


За трета поредна година град Брацигово ще бъде хазаин на интернационалния архитектурен конгрес, отдаден на недвижимото културно-историческо завещание “Брацигово - Каменният поток на времето “. Събитието стартира през днешния ден и ще продължи до 2 юли. 

Събитието е под патронажа на Министерство на културата и се провежда от Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите, Община Брацигово, Посолството на Италия, Италианския културен институт и Конфиндустрия в България. Официални сътрудници са Регионалния исторически музей в Пазарджик, Университетът по архитектура строителство и геодезия, Националното съдружие на общините и Общество „ Културно завещание “ – асоцииран сътрудник на Европа Ностра.
-->
Публикуваме речта на на посланика на Италия у нас Джузепина Дзара

Добър ден на всички и благодаря за опцията да вземам участие в този забавен конгрес, който се концентрира върху постройките свързани с обучение и просвета, както и върху обновяването и енергийната успеваемост на здания със статут на недвижимо културно завещание, тематика, която е продължение на самодейност стартирана преди две години.

Искам на първо място да благодаря на Областния шеф на Пазарджик господин Величков, на Кмета на Брацигово госпожа Казакова, на господин  Юлиян Моллов, представител на Министерство на регионалното развитие, на Директора на Конфиндустрия България госпожа Ненова, на Председателя на Камара на архитектите в България арх. Милков, както и на Камара на строителите в България, Регионалния исторически музей Пазарджик, Университета по архитектура, строителство и геодезия и Националното съдружие на общините в Република България. Специални благодарности на арх.Димитрова от Камара на архитектите в България, която е главен уредник на събитието.

За мен е огромна чест и привилегия да посетя този град, прочут със своите майстори строители (някои от които са работили и в Италия в края на 18 век), където с помощта на самодейността на Камара на архитектите и Камара на Строители, ще бъде основан център за образование за архитектурна реституция.

Защо Италия е главен участник в този бранш? Отговорът е явен: имаме 60% от международното културно завещание, единствено си помислете, че Италия е преди всичко в листата на ЮНЕСКО за международно завещание с 58 обекта, регистрирани като обекти на международното завещание. С течение на времето се научихме по какъв начин да ги пазиме и оценяваме, от време на време заради пагубни естествени събития, бедствия, трагични исторически събития и човешки неточности.

Сърцето на италианското културно завещание се състои от набор от исторически здания, които обогатяват страната ни. От значително значение е те да бъдат предпазени по умен и оправдателен метод, посредством деликатни интервенции за реституция и реорганизация. Тези действия не се отнасят единствено до естетическа реституция, само че и до подобряването на качеството на градския пейзаж, в който се намират постройките, като по този метод способстват за благосъстоянието на живота в него. Стимулите за енергийна ефективност  целят, също по този начин,  намаляване на потреблението на източници на сила, понижаване на потреблението на твърди горива и затова съдействие  на задачата за декарбонизация на Европейския съюз.

И тук бих желала да подчертая, че това не е нова тематика за Италия. Всъщност, в Италия първите разпореждания за енергийна успеваемост датират от 1976 година и от този момент страната ни в никакъв случай не е серпантина да работи по тази тематика. В този подтекст бих желала да благодаря на нашия специфичен посетител - Агенция CasaClima, интернационално приетата италианска организация за узаконяване на екологичната резистентност на здания и италианските отлични достижения в строителството с нулево влияние - за техния непрекъснат и скъп принос.

През 2013 година, Министерството на културното завещание, културните действия и туризма в Италия издаде Насоки за възстановяване на енергийната успеваемост в културното завещание, които през днешния ден са неразделна част ои Кодекса за културното завещание и ландшафта от 2004 година Те дават инструкции за оценка и възстановяване на енергийната успеваемост на предпазеното културно наследство  и в същото време преглеждат „ деликатните последствия от ефикасното потребление на силата “.

Този конгрес  е още една значима опция за съпоставяне на институционални модели и продан на положителни практики и новаторски ограничения за запазване на културното завещание. Сигурна съм, че в края на това събитие опазването на нашето културно завещание, ще може да бъде видяно от нова позиция,  съчетавайки най-хубавия опит на нашите две прелестни страни, и двете богати на история и просвета.

Още един път благодаря на всички, че сте тук с нас и поисквам триумф на Форума.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР