За съжаление законопроекти от последните парламенти показват много груби отклонения

...
За съжаление законопроекти от последните парламенти показват много груби отклонения
Коментари Харесай

Езиковед: Законопроектите в НС са пълни с правописни грешки

За страдание законопроекти от последните парламенти демонстрират доста груби отклонения от правописните и пунктуационните правила на българския литературен език. Това сподели в студиото на " Денят стартира " езиковедът и учител в СУ " Св. Климент Охридски " доцент Владислав Миланов. Не е редно в публични представителни текстове да се откриват такива неточности, споделя доцент Миланов.



" Правописът и правоговорът е белег на общата просвета, когато приказваме за Народното събрание и не може това, което се качва на формалната страница на Народното събрание, да използваме като източник на редактиране в часовете по езикова просвета в Софийския университет ", безапелационен е той.

Той назова грешките - " неточности, допускани от идеално слаб възпитаник ".

Откриват се повече от 10 повторения на една и съща дума в границите на една страница, членуване след претекст с цялостен член, което се усвоява в началните стадии на образованието. Има неточности при слято, полуслято и разделно писане, неумение да се разграничава " и " от " й ", сбъркана пунктуация - затваряща запетая и запетаята при обособените елементи.

" Запетаята подрежда смисъла в изречението и не основава мотив за двусмислици ", сподели доцент Миланов.

Когато тези хора, без да познават законите на личния си език, пишат законопроекти, би трябвало да се замислят, сподели още той.

Вижте повече във видеото





Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР