За съжаление ракът се увеличава по заболеваемост и по смъртност

...
За съжаление ракът се увеличава по заболеваемост и по смъртност
Коментари Харесай

Специалист: 1/3 от онкологичните заболявания са предотвратими при промяна на начина на живот и скрининг

" За страдание ракът се усилва по заболеваемост и по смъртност в международен мащаб. Той е на второ място по смъртност след сърдечно-съдовите болести. Почти 10 млн. души всяка година умират от рак. За наслада 1/3 от онкологичните болести са предотвратими с смяна на метода на живот и скрининг . " Това съобщи в ефира на " Добро утро, Европа " онкологът доктор Таня Златанова във връзка Световния ден за битка с рака, който се отбелязва през днешния ден. 

По думите й " заболеваемостта се усилва по доста аргументи. Едната от тях е застаряването на популацията. Това е заболяване от ден на ден на по-възрастните хора, тъй като с времето се натрупват повече разновидности и неточности в клетъчното репликиране ".

 

 
От друга страна имаме доста по-голяма проследяемост на онкологичните болести. Другият фактор е методът на живот, пушенето, пиенето на огромни количества алкохол, застоелият метод на живот и така нататък
Д-р Таня Златанова, онколог

Специалистът уточни още, че " ма генетична предразположеност в избрани семейства за по-често пораждане на избрани видове рак като да вземем за пример на гърдата, на простата и така нататък Освен нея, в случай че знаем, че във семейството има по-голяма периодичност на болни от рак то може да се създадат генетични проучвания за риска това лице да се разболее от рак ".

" Тютюнопушенето е потвърден фактор за риск от насърчаване на рак на белите дробове, пикочния мехур, устната празнина и други Нямаме съмнения там, че това е риск за доста онкологични болести ", добави доктор ЗЛатанова. Според проучванията " затлъстяването също е доста рисков фактор за много типове онкологични болести. Нормалното тегло е целесъобразно да бъде наша цел като метод на живот ".

По думите й " излагането на слънце и използването на солариуми потвърдено усилва риска от рак на кожата. Прекомерната приложимост на храни, които са най-много от пушени места, консервирани, с доста добавки, които са поставени с цел да съхраняват месото, тези крайности в храненето с годините покачват риска от онкологични болести. Това, което можем да създадем е да пожелаваме от нашите персонални лекари да ни уведомят какви проучвания би трябвало да създадем. Редовен обзор на гърдите, обзор при гинеколог, за мъжете над 50 година обзор на простата. Те знаят какви проучвания и по кое време би трябвало да се вършат. Ключово за това дали ще се излекуваме е в какъв етап ще хванем болестта ".

Целия диалог във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР