За работеща и ефективна зоополиция в страната се говори от

...
За работеща и ефективна зоополиция в страната се говори от
Коментари Харесай

Шепа униформени се борят с насилието над животни

За работеща и ефикасна зоополиция в страната се приказва от десетилетия. В същото време с всяка година случаите на принуждение над животни, в това число умъртвяване, порастват стремглаво. В последна сметка, до зоополиция, като по филмите, у нас по този начин не се стигна.

Във всяко районно полицейско ръководство в Пловдив и страната има тясно профилирани униформени, готови да реагират при принуждение над животни. Предвид всекидневните сходни случаи обаче е повече от явно, че тази шепа хора просто няма по какъв начин да се оправи с нападателна " пандемия ". Усилията ​за усъвършенстването на тези звена на държавно равнище обаче са нулеви, а тематиката изобщо не е на дневен ред макар облъчването в медиите. Зоополицията остава един хубав мираж, а притежателите на животни сами се хвърлят с гърди напред в борбата за тяхната отбрана или за отмъщение.

Чисто хронологично, още през 2011 година действията против животни бяха криминализирани и започнаха да се преглеждат като закононарушения. До инкриминирането им се стигна след няколко емблематични случая на садизъм в разнообразни градове на страната, които станаха необятно известни.

В началото на 2008 година влезе в действие Законът за отбрана на животните

Той обаче не предвиждаше съответни наказания за подобен вид прояви. Сега член 325б, алинея 1 от Наказателния кодекс ​предвижда за проявена свирепост към гръбначно животно и породена незаконно гибел, тежко или трайно увреждане, наказване отнемане от независимост до три години и с санкция от хиляда до пет хиляди лв.. А квалифицираният състав (т.е. по-тежко наказуем) по алинея 2 фиксира наказване от една до три години и санкция от две хиляди до пет хиляди лв., когато действието е осъществено от лице, което реализира активност или специалност, обвързвана с развъждане на животни или полагане на грижи за тях, както и когато действието е осъществено по изключително непосилен метод за животното или с особена свирепост, на обществено място или в наличието на малолетно или малолетно лице, а също и при наново такова безчовечие. 



От 2016 година към Генерална дирекция " Национална полиция “ работи бранш " Зоополиция и кинология “, като регионалните дирекции има избрани чиновници, които проверяват и закононарушенията против животни. 

Във всяко районно ръководство има по един проверяващ служител на реда, както и по един от териториална или престъпна полиция, които се занимават със случаи на принуждение над животни, сподели пред „ Марица “ шефът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Васил Костадинов. Те са минали надлежно образование и са специалисти по такива проблеми. Затова и случаите се отработват професионално и с нужната отговорност. 

Заместник районният прокурор Атанас Илиев уточни, че прокуратурата също обръща изключително внимание на прояви на принуждение над животни. Неведнъж от държавното обвиняване са се самосезирали по съответни случаи.

Работата и на двете институции става от ден на ден поради все по-честите прояви на издевателства, най-вече над кучета и котки. В всекидневие се трансфораха съседските кавги във връзка животни, тровенето и убиването ​им. Социалните мрежи се трансфораха в самобитен поменик за умъртвени кучета и котки, в същото време и в карта на смъртоносните места, където се оставя отрова.

Един от фрапантните случаи, които Пловдив помни, е от 21 юни 2015 година Тогава на бензиностанция, намираща се на кръстовището сред булевардите " Пещерско шосе " и " Копривщица ", Христо Петков се подразнил от лаенето на кучето Гергана, до момента в който зареждал колата си. За животното се грижели чиновниците на бензиностанцията и хора от квартала. Мъжът извадил от багажника състезателен лък и  пронизал ​четириногото смъртоносно със стрела в главата.

Свидетели се притекли на помощ и повикали полиция.   

Пред съда мъжът поддържа версията за самозащита против кучето. Експертизата обаче потвърди, че той е стрелял по него с лък от близо 40 метра, без да има заплаха да бъде атакуван от кучето. Делото започва изначало, с разпоредително съвещание, откакто през 2017 година Петков получи условна присъда от година и два месеца и 2100 лева санкция. Този образец е и индикативен за това, че възмездието или ще пристигна с мудна крачка, или изобщо няма да се появи на хоризонта. 

Случаят с кучето Мечо в столицата провокира цунами от отвращение, което заля и институциите. Всеобщото неодобрение и реакцията на обществото, в това число трошенето на жилището на насилника, доведоха до задържането му в ареста за проявената особена свирепост.  

Хората не престават да желаят работеща зоополиция. Такава, която да не реагира постфактум, а при всеки един сигнал за принуждение над животни.

„ Насилието, без значение дали против човек или друга жива гад, е огледало на личната ни същина “, разясняват бранители на правата на животните, очаквайки нещо да се промени и нарушителите да бъдат съдени. 

 
305 кучета и 4400 котки скитат под тепетата
Автор: Валя Йеремиева

В Община Пловдив през една година се прави броене на бездомните четириноги, като съгласно последното по улиците скитат 305 кучета и 4400 котки. „ Броят им понижава, тъй като прилагаме кастрация, както е планувано в Националната стратегия за понижаване на популацията ”, сподели основният специалист в общинската дирекция „ Екология ” Йорданка Цонева. При първото броене преди години четириногите бяха в пъти повече. За съпоставяне, през 2017 година в регионалния град бяха регистрирани 675 скитащи кучета и 7032 улични котки. 



Една от кучешките площадки, построени в Пловдив

 

Близо 300 зоодоброволци са регистрирани в Пловдив, с цел да оказват помощ както в грижите за безстопанствените кучета и котки, по този начин и за контрола и кастрацията. Доброволците са наясно с едно от значимите правила - да не замърсяват пространствата, когато ги хранят.

Община Пловдив няма специфична разпоредба за кучета и котки, каквато беше призната преди, и напълно се управлява от Националната стратегия за понижаване на популацията на бездомните четириноги. Местната разпоредба беше анулирана, откакто от прокуратурата я решиха за непотребна, защото се дублирала със законите.

По лична самодейност, без да има обвързване, Община Пловдив прави  кастрация, с изключение на на кучета, и на бездомни котки. Средствата, събрани от такса куче (30 лв. годишно), отиват за прехрана на приюта и създаване на кучешки площадки. Многобройни са акциите, проведени от локалната власт дружно с неправителствени организации и ветеринарни клиники, ориентирани към стимулиране на положителните стопани на четириноги. 

 
ЗУЕС е безпомощен против жилища кучкарници
Автор: Росен Саръмов

Безразборното гледане на кучета и котки в жилищата е честа причина за съседски войни. Още няма законов метод, в случай че притежател на жилище реши да гледа в него доста домашни любимци и комшиите му се оплакват от нечистотия и неприятни миризми, той да бъде заставен да се съобрази се тях. Законът за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС) не регламентира ясно по какъв начин се вземат решение сходни разногласия. Той визира единствено финансовите взаимоотношения сред притежателите и уговорките им към постройките. Останалите наредби са свързани с районните кметства, само че те също се интересуват единствено от това животното да е записано, да има паспорт и да му е заплатен годишният налог. Ако някой гледа десетки кучета и котки в дома си и пречи на съседите, се приема като частноправен спор, който би трябвало да се реши в съда. 



Нищо не се е трансформирало от времето на паметната фраза “Кучета и котки може! А свине не може ” на Дочо Булгуров от “Селянинът с колелото ”

 

В края на 2018 година подобен спор в блок в регион „ Южен ” приключи със гласовит пестник против 24 съседи, които от години се борят със притежател на жилище, където се гледат десетки кучета и котки. В обособени интервали в жилището са гледани 52 четириноги по едно и също време. За това се хвали в обществените мрежи самият фен на животни. Снимките от Facebook, които демонстрират десетки кучета и котки, обаче не правят никаква работа в нашия съд.

Вонята от жилището бе непоносима, на терасата му даже имаше няколко пръста скотски тор. В деня, когато бе инспекцията от съда, кучкарят разбиваше с хилти насъбрания 10 сантиметра тор, описват комшиите на кучкаря.

Делото против него е заведено от една от обитателките на блока. Зад нея застават още 23-ма притежатели на жилища. Всички си поделят разноските. Блокът, унизен от години, загуби делото в Районния съд. Когато почнало делото, мъжът към този момент бил махнал животните. Две инспекции от съда намерили десетки кучета и котки в жилището, третата обаче не разкрила такива. Междувременно кучкарят събрал дарения във Facebook и си купил къща на село.

Според ЗУЕС, с цел да се записва домакински любим, би трябвало да се желае позволение за гледането на кучета и котки от непосредствените съседи. Това нормално не се съблюдава при оформянето на документите за животните. Етажната благосъстоятелност може да разпореди притежателите на четириноги, които подлежат на извеждане, да заплащат ежемесечна входна такса като за един човек. 
  Спасиха куче с отрязана опашка
Автор: Диана Гечкова

 

Дни наред куче с отрязана от неприятел опашка се скита по улиците, без някой да му обърне внимание. Окаяното животно е подминавано от пловдивчани, отвръщащи очи от него.   

17-годишната Божидара Илчева обаче не останала безучастна. На път за работа и напълно сама на улицата попада на него. Сигнализира на телефон 112, откъдето й дават обещание, че ще предадат сигнала към виновната община. Час и 20 минути по-късно никой не се появява.

В търсене на помощ момичето разгласява ужасяващите фрагменти в обществената мрежа, а доброволци стремително се отзовават. Само че кучето е изчезнало. Няколко сигнала, че животното е видяно, съживяват вярата, а издирването се възобновява. След три дни кучето е открито от пловдивчанката Симона Петкова съвсем припаднало до мантинелите на бул. " България ". От този миг получава и името си Найден. 



Кучето Найден

 

Страдащото животно е приведено на стационар в клиника „ Заравет “. Лекарите споделят за него, че е „ блъснало джакпота “. А назначеното лекуване и съответните грижи единствено за няколко дни преобразяват Найден и демонстрират желанието му за живот.

Сумата за лекуването на бездомничето не е дребна, въпреки че, според Закона за отбрана  на животните, Общината е задължена да обезпечава незабавна ветеринарномедицинска помощ при положение на открито болно или засегнато животно, както и да реализира контрол и да поставя грижи по отношение на кучетата на нейната територия. Липсата на съответна реакция от локалната власт няма да му обезпечи покрив и храна. Засега той се нуждае от лекуване, което се покрива от дарения, извънредно незадоволителни и събирани от доброволци.   

Всеки, който желае да помогне финансово на бездомния Найден, може да подари по сметката на клиника „ Заравет “: 

IBAN: BG06 BPBI 7924 1067 2226 02

BIC код: BPBIBGSF 

Основание „ Найден “ 
  Пловдивчанка избавя 150 бездомничета
Автор: Мирослава Атмаджова

 

Десислава Стоянова от Пловдив от дълго време подарява сърцето си на животните. Дейната дама е основател на фондация " Спаси ме ", където 150 някогашни бездомничета намират грижа, заслон и най-много любов. Всяка трогателна история на куче или коте, прибрано от улицата, Деси споделя с цялата си обич, а където думите не стигат, идват фотосите. Гладни, жадни, премръзнали, бити и заболели душици се преобразяват в прелестни, здрави и обичливи домашни любимци пред очите на 10 хиляди души, последващи фондацията в обществените мрежи. 



Темата за жестокостите, сторени от хората към животните, е до болежка позната на Деси. През годините е ставала очевидец на ужасни неща - от животни с отрязани крака до котето Йода, залято с киселина, и кучето Хари, неведнъж простреляно в главата и тялото, а по-късно прегазено и изоставено с пресечен гръбнак. „ Случаи като този на Мечо се случват всеки ден в България. Всеки ден съзнателно се нараняват, тровят, стрелят или убиват животни, а насилниците са спокойни, че няма да получат наказване “, споделя тя. 



Проблемът със свръхпопулацията на бездомните животни може да се реши със взаимни старания. Всеки да се погрижи за своя регион ​- да няма некастрирани кучета и котки. Това може да стане благодарение на безплатните кастрационни центрове в огромните градове, добавя пловдивчанката.



Фондацията по традиция пуска благотворителни календари и като жест за хората с положителни сърца, покрива разноските по доставката. Знаем, че както на нас, по този начин и на вас ви е мъчно, изяснява Деси. Всеки продаден календар е от голяма важност и способства да няма празна купа пред питомците на „ Спаси ме “. Трудностите, които съпътстват нашата работа, не съумяват да ни пречупят в правенето на положително и ние продължаваме да се борим, споделя Деси. 





 
Най-старият подслон в Пловдив има 91 места и се пука по шевовете
Автор: Валя Йеремиева

 

Приютът за бездомни кучета, който се намира на 4-ти км на Пазарджишко шосе, плаче за уголемение, тъй като всички 91 места са запълнени. Зоокомплексът на Община Пловдив е и първият в страната, чието строителство стартира през 1992 година по експлицитното гледище на тогавашния кмет доктор Гарабед Томасян. По това време самодейността на доктор Томасян бе посрещната с подбив, само че се оказа, че казусът с безстопанствените кучета и котки и до през днешния ден е настоящ. 

Управителят на „ Зооветеринарен комплекс ” Георги Божев споделя, че в предприятието работят 22-ма чиновници, от които единствено 16 са директно ангажирани с улавянето и грижите за бездомните кучета. Според него Националната стратегия за понижаване на популацията на безстопанствените животни няма стремежи резултат. Една от значимите ограничения, посочени в програмата, е основаване на приюти с финансиране от републиканския и общинските бюджети, само че до момента страната не е дала за тях нито лев. Зоокомплексът се устоя напълно с парите на Община Пловдив.

Съседните области Хасково, Смолян, Кърджали и Пазарджик нямат приюти, а екипите на пловдивския Зоокомплекс по поръчка ловят кучета освен в прилежащите общини, само че и в Лъки, Лесичово, Белово, Батак. „ Кучетата се обезпаразитяват, кастрират се и на всяко се поставя чип. По закон сме длъжни да връщаме безстопанствените животни там, където те са уловени, като се изключи детски, образователни и болнични заведения ”, изясни Георги Божев.

Бездомни животни от приюта зарадваха децата по време на следващата акция в “Капана ” / Снимка: Валентина Биларева

 

Обитателите на приюта имат задоволително храна, а за тези, които са заболели или оперирани, клетките се затоплят с кварцови лампи, изключително откакто е направена кастрация. След случая с питбулите, иззети поради незаконните боеве от техния собственик и оставени в приюта четири години, в предприятието не помнят да са попадали на бито и измъчвано животно. 

„ За огромно страдание, ние сме доста надалеч от момента, в който ще спре практиката домашни любимци да се изхвърлят на открито. По тази причина несъмнено и нашите внуци ще имат проблем с бездомните кучета. Затова са нужни по-строги ограничения ”, разяснява шефът на Зооветеринарния комплекс.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР