За позиционната война е характерно това, че и двете страни

...
За позиционната война е характерно това, че и двете страни
Коментари Харесай

ISW: Руските сили в отчаян опит да компенсират украинските удари ...

За позиционната война е особено това, че и двете страни са заети главно с това да пазят позициите си. Известен блогър обаче уточни на 23 януари, че съветските сили би трябвало да намерят метод да излязат от тази обстановка, само че съветските сили не са в положение да се съсредоточат върху дейности, задоволителни да пробият украинските линии поради ударите, които Киев нанася. Милблогърът заяви, че украинските сили към момента се насочват към дребни съветски групи от една до две пехотни роти и 10 бронирани транспортни средства с удари с дронове, което не разрешава на съветските сили даже да доближат украинските предни отбранителни линии.

Характеристиките и проблемите на позиционната война, които съветските милблогъри разпознават в последните полемики, се припокриват с доста систематични проблеми в съветската войска, от които се оплакват наблюдаващите, пишат в своя разбор от Института за проучване на войната. Те недоволстват против неприятния съветски C2, защото се отнася до заобиколен огън, изтощението на съветските сили посредством непродуктивни " месни офанзиви “ против украински позиции, неприятно тактическо и оперативно обмисляне и битката за противопоставяне на интервенциите на украински дронове на фронтовата линия и в околните тилови региони.

Понастоящем няма индикации, че съветското военно командване се е подобрило значително във връзка с тези проблеми на оперативно равнище, належащо за пробив на позиционния фронт в една или повече зони на сраженията.

На този декор западните страни потвърдиха поддръжката си за Украйна и уговорката си за развиване на украинската отбранителна индустриална база на 18-ата среща на Контактната група по защитата на Украйна във военновъздушната база Рамщайн в Германия на 23 януари. Украинският министър на защитата Рустем Умеров съобщи, че Белгия възнамерява да даде на Украйна военна помощ на стойност 611 млн. евро през 2024 г. 

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин повтори, че Съединени американски щати считат, че Украйна употребява военната помощ по подобаващ метод, и съобщи, че Съединените щати не престават да следят и регистрират предоставената на Украйна американска помощ за сигурност. Остин категорично съобщи, че Съединени американски щати не са видели " достоверни доказателства за корист или нелегално отклонение на американско съоръжение, предоставено на Украйна ".

На 11 януари Службата на генералния контрольор на Министерството на защитата на Съединени американски щати (МО) разгласява отчет, в който се показва, че невъзможността за навреме документиране на избрана помощ, предоставена на Украйна, се дължи значително на рестриктивните мерки, само че това не допуска, че някой от материалните въздушни средства е бил присвоен.

Остин удостовери поддръжката на Съединени американски щати за укрепването на отбранително-индустриалната база на Украйна.

 

ISW продължава да прави оценка, че Русия евентуално се пробва да се снабди с повече балистични ракети от чужбина, в това число от Иран и Северна Корея, защото при избрани условия балистичните ракети могат да бъдат по-успешни при поразяването на украински цели. Руският външен министър Сергей Лавров се среща с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан и с министъра на външните работи на Палестинската национална власт Рияд ал Малики като част от напъните за задълбочаване на съветските връзки с близкоизточните участници. Лавров се срещна с Абдоллахиан и акцентира усилването на взаимноизгодното руско-иранско съдействие. И двамата публични представители потвърдиха поддръжката си за " скорошно преустановяване на огъня " в Газа.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР