За поредна измама в социалните мрежи с лица на NOVA,

...
За поредна измама в социалните мрежи с лица на NOVA,
Коментари Харесай

Нова измама за бързо забогатяване

За поредна машинация в обществените мрежи с лица на NOVA, оповестиха от медията.Фалшив видеоклип популяризира схеми за бързо замогване. Този път в изкривената действителност попадна и водещата на " Събуди се " Марина Цекова. Хакери премодулирали гласа ѝ, а незабавно след нея в лъжливата реклама е забъркан и президентът Румен Радев.

Оказва се, че има хора, които са се поддали на измамата и са изгубили десетки хиляди левове.

" Нова платформа ще ви разреши да печелите устойчиво и без риск. Това към този момент е тествано от елементарни хора, които за първия месец съумяха да изкарат годишните си заплати, а някои даже и повече ". Това са думи, изречени от генерирания от изкуствен интелект глас на Марина Цекова - почитан журналист и водеща на " Събуди се ", и целят да ви въвлекат в машинация.

Във фалшив видеото е и лицето на президента на България Румен Радев. Но и думите на президента в клипа са генерирани от измамници.

" Дирекция " Киберпрестъпност " в ГДБОП всекидневно отстранява сходни видеа. Или жертви на капиталови измами ни алармират, или хора, които са ги видели инцидентно. Това съответно видео го докладвахме и се надяваме в околните час-два да изчезне ", съобщи основен комисар Владимир Димитров, " Киберсигурност " в ГДБОП.
 
Изминаха 8 часа, откакто ГДБОП рапортува подправеното видео на Фейсбук, само че то към момента е обществено в обществената мрежа. Профилът на жертвите на измамите демонстрира, че 90% от тях са мъже. Те са над 30-годишна възраст с добре платена специалност и повече свободно време. Но измамниците зад клавиатурата не сортират.
 
" Само през днешния ден имаме две тъжби от дами, които са изгубили пари - едната 30 000 лв., другата над 80 000 лв. в сходни капиталови измами. Тези измами не престават няколко месеца ", показва основен комисар Димитров.

Проверка на NOVA демонстрира, че това е единственото видео във въпросната Фейсбук страница, която е основана на 7 февруари. Има единствено 29 почитатели, само че подправената реклама е забелязана от хиляди консуматори. Описанието на видеото е на съветски и гласи: “Уникални вести за жителите ”.
 
 istock istock
" Тези видеа се изготвят от проведени незаконни групи, които се занимават с капиталови измами. Ситуират своите прът центрове в страни като България, Молдова, Украйна, Беларус, Казахстан. От тези колцентрове се таргетират жители на процедура на територията на целия свят. Това не е единствено проблем за България ", безапелационен е основен комисар Димитров.

Разкриха скица за измами с електронно банкиране

В края на всяко дийпфейк видео има апел жертвите да кликнат на линк, който ги води към уебсайт, където им желаят персонални данни. " Име, фамилия и телефон. В следствие с нея се свързват от този прът център да бъде назначен на жертвата личен консултант, който да комиуникира с нея  и да я подканва да вкарва пари в тази платформа. Някои от жертвите се приканват да вземат заем от техни другари или бързи заеми, с цел да влагат в по този начин наречената капиталова платформа. Целта е да се вкара в подвеждане бъдещата жертва. Когато нещо се каже от социална фигура - всички се надяват това да е истина. Ествествено това е дийпфейк видео, което е имамно. Това е концепцията на нарушителите - лице, което е познато от тв приемниците, да каже нещо подвеждащо ", твърди специалистът от ГДБОП.

Но дали подвеждащият изкуствен интелект, употребен от нарушители, може да се впрегне и от проверяващите в тяхна помощ. " Има необятно приложение, само че човешкият мозък е незаместим. Каквото направи AI - ще би трябвало да има надзор от страна на индивида. Използвали сме го за някои неща, само че не се оправи добре и в последна сметка ние трябваше да си свършим работата ", акцентира основен контрольор Димитров.
 
 istock istock
Тази игра на “дълбоката неистина ” към момента няма правила. Докато законодателните органи измислят такива - съветът на специалистите е, в случай че нещо звучи прекомерно хубаво, с цел да е истина, то най-вероятно е машинация.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР