За първи път в историята си България има служебен премиер,

...
За първи път в историята си България има служебен премиер,
Коментари Харесай

Георги Марков приключи правната нула Христо Иванов

За първи път в историята си България има длъжностен министър председател, определен не от президента, а от къс лист с вероятни претенденти.

И до момента в който политическата класа беше изпаднала в суматоха, в случай че никой от въпросните претенденти в листата, наименуван от Христо Иванов меню, не се беше съгласил да поеме властта, Конституционният съд, сезиран за същите промени, продължава своето безмълвие. За едни то е предстоящо, за други - загадъчно.

Какъв е конституционният безпорядък, сътворен от Христо Иванов и групата към него, подсилен в пленарна зала от ГЕРБ и Движение за права и свободи, и може ли той да се оправи - коментар ня някогашния парламентарен арбитър Георги Марков.

- Г-н Марков, на 10 юни 1990 година се организираха първите свободни и демократични избори за Велико Народно събрание. Тогава вие ставате народен представител на Съюз на демократичните сили, определен мажоритарно в първи тур. Сега на 10 юни ще се събудим след следващите избори до дупка, които предрекохте и познахте. Докъде я докарахме парламентарната народна власт след 34 години?

- Тогава гласоподаваха 92% от гласоподавателите. Бюлетините бяха цветни - борбата беше сред сините и алените бюлетини. От 400 депутати мажоритарно бяха определени 200. Абсурдно беше някой да каже, че ще гласуваме с машини. Щяха да го обесят на орлите на Орлов мост. Хората не ходеха на кино и мач, с цел да гледат Великото Народно събрание до 3 часа измежду нощ. Съюз на демократичните сили и Българска социалистическа партия бяха доста мощни - имаха над 5 милиона гласоподаватели общо.

Сега евентуално интензивността ще е с към 60% по-ниска. Машините подменят бюлетините, с цел да има ала-бала. Партиите са доста слаби. Битката ще е за 600 000 гласа, които са по силите единствено за ГЕРБ. “Възраждане “ и Движение за права и свободи ще се борят за над 300 000, с които във Великото Народно събрание не можеше да се влезе. Никой не следи Народното събрание, тъй като се чува единствено престъпна хроника. ППДБ предизвикаха кретенизация на българската парламентарна народна власт!

- В смисъл? 

- За първи път в историята на българската страна от трибуната на Народното събрание човек на име Христо Иванов изтърси, че има конституционно обвързване избрани лица да станат длъжностен министър председател. Да повторя - конституционно обвързване да си министър-председател! Така задължените лица пък бяха наречени меню.

Имаше и хептен детско предложение - в менюто за служебни министър председатели да са и ръководителите на Конституционен съд и Върховен касационен съд.

Обикновено Народно събрание иззе функционалностите на Велико Народно събрание и поряза неконституционно правомощията на директно определен държавен глава. 

Прав е Бойко, че Христо Иванов не е направил нищо неприятно. Готино стана - видя се какъв брой може тази правна нула и какъв брой могат партизаните на Сорос от ППДБ.

Прочее, в случай че Митко Главчев беше отказал да стане длъжностен министър председател, никой не можеше да каже в страната какво следва. И “Америка за България “ не знаеха дори. Ванката Кръстев и Магнитски и те не можеха да кажат.

Но Митко се хвана, с цел да избави ситуацията. Патриот е индивидът! На 3 март ми се обади от Мусала, беше горделив, че е забил българското знаме на върха.

- Добре, само че за какво Конституционният съд не се намеси? Очевидно в България няма орган, който да обезпечи върховенството на закона. Страх ли ги е от Магнитски?

- Институцията Конституционен съд беше зачеркната от Христо Иванов и компания, тъй като отхвърлиха да изпълнят Тълкувателно решение на Конституционния съд №3 от 2003 година, което е безусловно наложително и съгласно него обикновено Народно събрание не може да закрива Висш съдебен съвет и да пипа пълномощията на президента. 

Така Конституционният съд в естествена страна трябваше да се произнесе стремително и да отмени Конституцията на комунистическото отроче на Коминтерна Христо Иванов.

Конституционният съд не се опасява от Магнитски. Всички съдии са с над 15 години юридически стаж и знаят, че законът “Магнитски “ не може да се ползва в България. 

Конституционният съд се опасяваше от последствията, които ще настъпят заради това, че с Тълкувателно решение от 2020 година, се претълкулва Тълкуване от 1995 г. По остарялото пояснение като Конституционният съд отмени закон за изменение на закона, се възвръща предходното правно състояние, оставят си старите разпореждания, неконституционно изменени. По новото пояснение - за мен извънредно неправилно, в случай че се анулира закон за изменение на закона, остават бели полета. Т.е., не се възкресяват старите разпореждания, има законодателна дупка и Народното събрание би трябвало да я оправи.

Ама по какъв начин да я оправи, като може да не желае? А в тази ситуация на конституционните промени на Христо Иванов би трябвало да се свика Велико Народно събрание - единствено то може да ги оправи, което няма по какъв начин да стане...

Тълкувателното решение от 1995 г. беше адмирирано от колоса на българското право проф. Живко Сталев. В неговата енциклопедичност никой не се е осмелил да се съмнява, а в Европа е прочут като най-големият корифей за характера на правосъдните актове. Имах достойнството през 1988 година да напиша с него взаимна публикация в списание “Държава и право “ за рационализиране на административното правораздаване.

- Но за какво при съществуването на теоретичен труд от подобен международен академик Конституционният съд обръща палачинката? Може би конституционните съдии не са чели книгата на проф. Сталев?

- Мотивът е неповторим! Трябвало да има еволюция в тълкуванията на Конституционния съд и се претълкуват решения, адмирирани от проф. Сталев, тъй като имало нови обществени дадености... 

- Но кои са тези съдии от 2020 година? 

- Не споделят, че не им е комфортно, а и тъй като цяла България вижда новите обществени дадености - станахме колония на Сорос!

Негов служител, наименуван Ловец на заложници от Ванката Кръстев, ни лупа с бухалката “Магнитски “. Отрекохме се от историята си, цензурата е като при комунизма, българите са лишени от конституционното им право на информация. Забраниха референдумите.

Скоро, за първи път в историята на България - това ще се случи през юни 2024 година, ще имаме две Народни събрание - остаряло и ново с сбор депутати 480. Радвам се за Бойко, че ще посрещне своята 65-годишнина освен като победител, само че и като по едно и също време народен представител в две Народни събрания.

- Ами ако ППДБ решат да анулират Наказателния кодекс, с цел да не съдят Шарлатаните и Конституционният съд отмени анулацията на Наказателен кодекс излиза, че от ППДБ зависи дали ще желаят още веднъж да го одобряват?

- Ами като не желаят да попълнят бялото поле, ще стоим без Наказателен кодекс! 

- Има ли излаз въпреки всичко в съответния случай от Конституцията на Христо Иванов?

- Проф. Пенчо Пенев и проф. Пламен Киров смятат, че в тази ситуация не става дума за промени на елементарен закон, а на главния закон от обикновено Народно събрание.

То обаче в тази ситуация не е умело да ги прави промените и следва да се разгласят за оскъдни. И като се разгласят за такива от Конституционния съд, да се възстановят старите конституционни правила за служебното държавно управление. Според мен са прави.

Скоро в Европа и света ще има коренно нови обществени и политически дадености, а един ден ще има и нови конституционни съдии. Ще пристигна време Конституционният съд да се върне към решението от 1995 г.

- Предстои форума на Републиканската партия СРАС в Будапеща на 25 и 26 април на фона на бойците в Украйна, Близкия Изток и нападението на Иран над Израел. Какво се чака на него? 

- Благодарен съм на кабинета на унгарския министър председател Виктор Орбан за получената покана. Ще има десни лидери от целия свят и видни републиканци. Виктор Орбан ще го открие. Ще приказват и Вилдерс, Том Ван Грийкен и доста други. Гвоздеят ще е видеообръщението на Доналд Тръмп. Към обичайното мото: “Бог, Отечество, Семейство “, ще има и нови послания: “Да пресушим блатото “ и най-много " Мир, мир, мир “.

Нито една от войните, които загатна, не можеха да се случат и не се случиха при великия президент Доналд Тръмп. Прав е Орбан - мирът има единствено едно име и това е Доналд Тръмп. Дано Господ му помогне да остане жив.

В Европа има напредък на консервативните придвижвания и партии, които са за националната страна, християнството и историческата памет. Възходът им е явен във Франция, Италия, Австрия, Холандия, Белгия, Чехия. Има и напредък вляво в Хърватия и Словакия.

Следващата седмица ще има огромен закостенял конгрес в Брюксел, проведен от влиятелната Фондация “Едмънд Бърк “. На него ще приказват Фараж, Земур, немският кардинал Герхард Мюлер и несъмнено, Виктор Орбан. Сорос обаче провежда агитки да попречат на събитието.

Това, което през днешния ден става в Германия, беше немислимо през 2015 година, само че е реалност. Алтернатива за Германия е на прага на невъобразим възторг. Първа политическа мощ в Източна Германия е и втора в страната, само че на път да стане и първа.

Скоро ще лъсне истината за стотиците хиляди убити украинци единствено тъй като Байдън и Сорос имаха лудата фикс концепция да правят Украйна натовска страна, пренебрегвайки обществените обещания на Запада към Горбачов от 1990 година, че Западът няма да се уголемява на Изток, с цел да може Съветските войски да се изтеглят. 

Западните водачи като Щолц, Макрон, Урсула и Рюте носят голяма виновност за лъжата, че Украйна може да завоюва войната и за смешните наказания блъснали не съветската, а европейската стопанска система.

Само Орбан ще е с чиста съвест. Пред 130 милиона фенове при Тъкър Карлсън съобщи, че е неистина, че Русия може да загуби войната. Призовава непрестанно и за мир.

На 10 юни ще се събудим с друга Европа. А през ноември - с друга Америка. Времето на Урсула и Байдън изтече.

Източник: Пик

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед28779Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед30480Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед70336Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед30877Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед48188Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед553232Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед182659Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета! Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР