За първи път от година и половина и след продължили

...
За първи път от година и половина и след продължили
Коментари Харесай

За първи път от година и половина Вашингтон е на крачка от изпращане на военна помощ на Украйна

За първи път от година и половина и след траяли шест месеца тежки договаряния, Вашингтон е на крачка от изпращането на огромен пакет военна помощ на Украйна. Камарата на представителите поддържа отпущането на 61 милиарда $ на Киев. Украинският водач Зеленски изрази вяра, че дълго чаканата помощ ще избави хиляди животи.

С 311 гласа " за " и 112 " срещу " конгресмените в Камарата на представителите взеха решение да провиснал първия от 18 месеца пакет военна помощ на Украйна.



Законопроектът е на стойност близо 61 милиарда $, като 23 милиарда от тях ще бъдат употребявани от Съединените щати за попълване складовете с оръжейни ресурси и други военни артикули. Това ще разреши на Вашингтон в бъдеще още веднъж да изпраща техника, оръжия и боеприпаси на Киев. 14 милиарда са планувани за закупуване на съвременни оръжейни системи за украинската войска. 11 милиарда ще се употребяват за финансиране на американските бази в Европа, в които Съединените щати образоват украински войски. Под формата на заем Киев ще получи и 9 милиарда за невоенни цели, в това число за изплащането на пенсии и заплати. Предвижда се замразени съветски активи също да бъдат дадени на Украйна.

Джо Байдън, Володимир Зеленски и западни водачи с месеци призоваваха Конгреса да гласоподава помощта.

" Призовавам Сената бързо да изпрати законите на бюрото ми, с цел да ги подпиша и бързо да изпратим оръжия и съоръжение на Украйна, с цел да посрещне неотложните потребности на бойното поле ", сподели Джо Байдън - президент на Съединени американски щати.

Очаква се Сенатът да гласоподава във вторник или сряда. След като законът бъде подписан и от президента Байдън, част от помощта може да бъде изпратена съвсем неотложно. Според неизвестен източник от Пентагона, поисканите от Киев системи за противовъздушна защита, 155-милиметрови артилерийски снаряди и други муниции и в този момент се съхраняват в базите в Европа.

" Тази поддръжка доста ще ускори опциите на нашите въоръжени сили. Украйна има опция да завоюва войната, в случай че получи оръжията от които се нуждае, от които хиляди бойци се нуждаят ", акцентира Володимир Зеленски, президент на Украйна.



Европейски Съюз и НАТО приветстваха решението. Без американска помощ украинската контраатака от предишното лято претърпя крах. Гласуваната нощес поддръжка няма да е задоволителна, с цел да бъдат отблъснати съветските сили, само че доста ще подкрепи военните дейности. В момента Русия управлява към 18% от украинската територия.
Според Москва, новото законодателство единствено ще задълбочи рецесиите.

" Решението беше предстоящо и прогнозируемо. Това още повече ще обогати Съединени американски щати и още повече ще разори Украйна, ще докара до повече починали украинци по виновност на режима в Киев ", безапелационен е Дмитрий Песков - представител на Кремъл.



Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова упрекна Вашингтон, че " все по-дълбоко навлиза в хибридна война против Русия ". По думите ѝ Съединените щати желаят Украйна " да се бори до последния украинец " и тъкмо това реализират с отпущането на още военна помощ.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР