За обединение вляво, което да е алтернатива на БСП, се

...
За обединение вляво, което да е алтернатива на БСП, се
Коментари Харесай

Докъде стигна идеята за алтернативно на БСП ляво обединение

За обединяване вляво, което да е опция на Българска социалистическа партия, се приказва от месеци, само че до основаването му все по този начин не се стига. Мая Манолова, която заприказва за сходно начинание още в края на предходната година, откакто не съумя да влезе в сегашния парламент, за последно даде по-различна поръчка - да трансформира платформата си " Изправи се.БГ " в партия.

В неделя Манолова сподели пред Нова тв, че учредяването ще е на 1 май. Но добави, че редом с това не престават напъните за обществен план – платформа, която сплотява хора и обединения с общи визии. Обстоятелството, че Манолова към този момент ще има своя партия, не пречи тя да остане мотор за развиването на по-широка лява платформа с повече участници и други съществени лица.

След отстраняването му от държавното управление, някогашният боен министър Стефан Янев стартира да стяга своя партия. Както се разбра, той е имал няколко срещи с Манолова, която призна, че са се виждали и сподели, че ще си " сътрудничат ", само че без да конкретизира по какъв начин тъкмо. Ралица Симеонова, която бе зам.-министър на Янев и е посочена като негов най-доверен помощник, обаче побърза да отхвърли опцията Манолова да е част от бъдещата партия на Янев. Така най-после и Манолова съобщи, че " под съдействие никой от нас не е разбирал присъединяване в общ политически план ". Думите ѝ бяха отпратка към нейно изявление от предходната седмица, че ще си " сътрудничи " с някогашния боен министър Стефан Янев, който също стяга партия.

Какво следва оттук насетне?

Засега е ясно, че Манолова поема по пътя на Меглена Кунева отпреди 10 години, когато " България на жителите " от съдружие прерасна в партия. И този ход беше предстоящ още от момента, в който Манолова се отхвърли от поста си на омбудсман и се кандидатира за кмет на София през 2019 година.

Междувременно Стефан Янев и Ралица Симеонова ще учредят друга партия. Неофициално се приказва, че това ще стане на 16 април. И Янев, и Симеонова обаче не удостоверяват това и не престават да изясняват, че търсят подобаващи хора. Преди дни някогашният министър съобщи, че когато групировката е подготвена, самичък ще разгласи по кое време и къде ще бъде учредена и отхвърли датата 16 април.

Двете бъдещи партии е допустимо в някакъв миг да решат да си " сътрудничат ", само че главният въпрос е къде ще се нарежда Янев.

" Има потребност от огромен обществен план, който си слага за цел битка с бедността, неравенствата, поддръжка за семействата и за бизнеса в изискванията на инфлация, борбата с корупцията, правосъдната промяна. Според нас това са проблемите на хората и всяка групировка, която счита, че това са значимите тематики, е естествено да си сътрудничим ", уточни Манолова в неделя.

Според хора от левите среди към този момент наподобява, че планът на Янев ще бъде по-скоро в дясното националистическо пространство, заради което партията на Манолова не наподобява да е натурален съдружник. Той самият отхвърля занапред да поставя политически етикети на бъдещата си партия, евентуално тъй като и самичък не знае какво ще произлезе от нея.

Каква е концепцията на надпартийната платформа?

Междувременно концепцията на упоменатата от Манолова надпартийната платформа е тя да поеме по личен път и с времето да прерасне в обединяване на ангажирани със обществените дела хора, които обаче не припознават Българска социалистическа партия като притежател на лявата концепция. Участници в основаването на платформата обясниха пред Mediapool, че тези процеси ще лишават повече време и от самите нови лица ще зависи дали желаят да влязат в дейната политика. Ако има скорошни нови избори, това би могло да стане и посредством регистрацията на партията на Манолова, само че в случай че има повече време – може да се развие и по различен метод.

До идващите избори, когато и да са те, обаче ще би трябвало да бъдат открити и наложени нови лица, към които този план да се концентрира, а такива към този момент по-скоро няма.

" Има разлика сред обществената платформа, която се структурира през последните месеци и партията, която ще записваме на 1 май. Обединението значи и присъединяване на други хора и организации, които имат обществени биографии. Днес беше третото събитие, на което дадохме оценка на първите 100 дни работа на това държавно управление и там хората, които могат да бъдат видени са Страхил Делийски, Константин Проданов, Мирена Филипова... това са политически лица, хора с позиции... Николай Драганов. Да, имаше и хора от Българска социалистическа партия ", сподели в неделя Манолова в отговор на въпрос дали може да каже имена на " участници във вашия план ". По тази причина някои медийни изявления спрегнаха упоменатите като бъдещи членове на партията на Манолова.

Пред Mediapool Николай Драганов, който беше началник на кабинета на служебния вицепремиер Атанас Пеканов, акцентира, че е уредник на упоменатите от Манолова полемики и ще продължи да провежда такива срещи, само че към този момент няма желание да влиза в политиката. " Ние от доста време организираме такива полемики като създатели и водещи в политически подкаст. Обсъждахме бюджета, представихме собствен филм за неравенството в България, а този уикенд дебатирахме към 100-те дни на кабинета " Петков ". Имаме упоритостта да провокираме спор и диалог по разнообразни обществени тематики и на тези отворени и обществени срещи се събират хора с ляво мислене. Това е ", сподели той.

Политологът Страхил Делийски уточни пред Mediapool, че взе участие в полемиките, тъй като тематиките са важи и по тях би трябвало да се приказва, само че също акцентира, че няма желание да влиза в политически планове.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР