За нов се чака дълго, а употребяван вече струва с

...
За нов се чака дълго, а употребяван вече струва с
Коментари Харесай

Смяна на автомобила: за нов се чака дълго, употребяваният вече е значително по-скъп

За нов се чака дълго, а използван към този момент коства с близо една трета повече, в сравнение с до момента - по този начин в резюме наподобява алтернативата, пред която се изправят искащите да се снабдят с нов автомобил. Кризата, провокирана от ковид, докара до обстановка, в която клиентите търсят коли, само че предлагането е лимитирано, сподели инспекция на " Дневник ".

В момента от поръчката до доставката на нов модел автомобил минават сред 6 и 8 месеца, сочат данните на вносителите. Причината е дефицитът на чипове, които се употребяват, с цел да управляват работата на мотора, автоматизираната скоростна кутия, спирачките, асистиращите системи, мултимедийните системи и така нататък Производителите пострадаха поради строгите ограничавания в целия свят, провокирани от пандемията от COVID-19 в последната година и половина.

Последните пресмятане сочат, че поради дефицита на чипове в международен мащаб през тази година ще бъдат доставени със 7.7 млн. коли по-малко от плануваното. Това, съгласно настоящата прогноза от този месец на консултантската компания AlixPartners, ще донесе на производителите им загуби за към 210 милиарда $. През май упованията бяха за загуби от 110 млн.

Естествено, казусът с доставките сви съществено продажбите. След четири месеца на сериозен растеж, през юли и август за страните от Европейски Съюз те се паднаха надлежно с 23.2 и 19.1% по отношение на предходната година, когато отново търсенето беше надалеч от естественото. За България спадът е по-малък - 11.6% за юли и 0.7% за август за новите коли и то единствено, в случай че се считат леките.

 Засиленото търсене на използвани коли и лимитираното предложение изпразни автокъщите
© Цветелина Белутова, Капитал

Засиленото търсене на използвани коли и лимитираното предложение изпразни автокъщите

Според данните на " Пътна полиция ", в случай че се броят и лекотоварните с категория N1, то през август има растеж от 8.44% при новите (продадени са 2557) и 15.6 на 100 при използваните (купени са 21 757). За осемте месеца на годината търсенето е повишено с над 23% при новите коли и съвсем 28 на 100 при тези втора употреба. Ръстът обаче е бил вероятен поради колите на склад, както при дилърите, по този начин и в автокъщите, само че запасите се изчерпват и казусът занапред ще се задълбочава.

Цените - с 30% нагоре

Заради забавените доставки някои клиенти са склонни да заменят автомобила си с използван, само че по-нов от техния. Намирането на подобаващ обаче също е проблем, тъй като предлагането е доста едва, а в допълнение цените са с към 30% по-високи, споделят вносителите. Така кола всеобщ междинен клас на 7-8 години, която е коствала 10 хиляди лв. се продава за 13 хиляди лв..

" Автомобили се търсят, само че предложение няма ", разяснява зам.-председателят на Асоциацията на вносителите на коли Любомир Доросиев. Той добавя, че в чужбина използвани коли също не се намират - поради рецесията хората са спрели да си сменят колите. " От 60 коли в моята автокъща останах със 17, като с парите от продадените, няма какво да купя ", сподели Доросиев.

Как се стигна дотук и какво следва

Заради строгите ограничаващи ограничения против COVID-19 в международен мащаб напролет на предходната година продажбите на нови коли на процедура стопираха, затвориха и редица автомобилни фабрики. Производителите стопираха поръчките на чипове, като техните квоти незабавно бяха купени от компаниите за потребителска електроника, които пък означиха голям растеж на продажбите.

Търсенето на нови коли се възвърне, само че производителите им към момента не могат да получат нужните им количества чипове. От една повода за това е нарасналото търсене, а от друга намалялото произвеждане и закъснения в доставките, провокирани от затварянето на фабриките за чипове. Най-оптимистичните прогнози за нормализиране на обстановката сочат, че това ще се случи до една година, само че не е изключено да са нужни и две.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР