За него е трудно да се каже дали е по-лаком,

...
За него е трудно да се каже дали е по-лаком,
Коментари Харесай

Най-лакомият бозайник

За него е мъчно да се каже дали е по-лаком, или по-сладък?

Да, става дума за огромната панда.

Голямата панда , наричана още бамбукова мечка и пъстра мечка , е черно-бял бозайник от семейство Мечкови (Ursidae), който се среща в гористите местности в Западен и Централен Китай.

Яденето може да е много уморително занятие – изключително в случай че би трябвало да поглъщаш такива големи количества като тази животинка. Тъй като главната храна в менюто й е бамбукът, а растението е оскъдно на хранителни субстанции, се постанова да си набира големи количества от него, с цел да се поддържа енергична и сита. И като споделяме „ големи количества “, имаме поради тъкмо това - цели 20 кг дневно!

Затова по никакъв начин не е чудно, че огромната панда е заета с ястие по 14 часа в денонощието .

Не стига това, ами и бамбукът е същинско предизвикателство за зъбите, тъй като е доста корав. Добре, че пандата разполага с впечатляващи кътници.

Голямата панда има тежка походка на земята, само че се катери пъргаво по дърветата. Живее поединично с изключение на по време на размножителния интервал.

С изсичането на бамбуковите гори, пандите стават все по-застрашени от изгубване. Днес населяват територия от към 6000 кв.км в Китай, а от доста години са включени в Червената книга на застрашените от изгубване скотски типове.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР