За месец юли 45,2 градуса е била измерената температура през

...
За месец юли 45,2 градуса е била измерената температура през
Коментари Харесай

Метеоролог: Горещо е, но сме далеч от температурния рекорд за юли

За месец юли 45,2 градуса е била измерената температура през 1916 година в Садово. Това е и най-високата температура в България, която е измерена, заяви Христо Христов - дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

На 23 юли в Сандански, преди години, е била измерена температура от 43,6 градуса.

На 22 юли в Сандански, още веднъж преди години, е имало температура от 42,6 градуса, а на 24 юли, също в предходни години, температурата е била 44,8 градуса.

Това демонстрира, че сме надалеч от тези оптимални температури, които са били измерени преди години, само че времето ще е доста топло и горещо в околните дни, разяснява метеорологът.

Имат ли връзка тези високи температури у нас с горещото време, което беше в Западна Европа?

Тази гореща вълна стартира от Западна Европа, мина през Централна Европа и в този момент идва към нашите географски ширини, сподели Христо Христов. Той изясни, че горещото време в Европа се дължи на топлите въздушни маси, идващи главно от юг - от Африка. Над Атлантическия океан имаше един бездънен циклон, който "изтласкваше " тези въздушни маси - от Африка до Англия, даже и до южните региони на Скандинавския полуостров, сподели синоптикът.

Не може в този момент да се каже обаче, че това лято ще е по-топло и по-сухо, тъй като от него е минал единствено един месец, разяснява Христо Христов.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР