За контролът на кръвната захар може да се погледне и

...
За контролът на кръвната захар може да се погледне и
Коментари Харесай

Кръвната захар не зависи само от храната

За контролът на кръвната захар може да се огледа и оттатък вилицата и ножа. Всеизвестен факт е, че съобразената диета с невисок гликемичен показател оказва помощ, само че има и други способи за усъвършенстван надзор на кръвната захар.

Но за какво това е значимо?

Организмът разгражда употребяваните въглехидрати постоянно до елементарна захар, наречена глюкоза. След това глюкозата се всмуква в кръвния поток, откъдето доближава до мозъка и всички кафези.

Пикове на кръвната захар има, когато приемът на въглехидрати не е уравновесен с останалите хранителни субстанции или се употребява настрана под формата на печива, сладкиши, безалкохолни, алкохол и така нататък Обикновено внезапният пик на кръвна захар е последван от внезапен спад, причинявайки постоянно положение на хипогликемия. Това скоростно влакче на кръвната захар утежнява силата, въздейства на апетита и се отразява изцяло на здравето.

Това, което прави положителният надзор на кръвна захар, е да понижи кривата на пиковете и спадовете, като ги направи плавни. А това, дали са плавни, се отразява изключително на равнищата инсулин, който панкреасът секретира.

Как инсулинът преработва захарта?

Инсулинът играе основна роля в метаболизма на захарта в организма. Въз основа на действието му, глюкозата се транспортира от кръвта в клетките на тъканите, където се употребява за производството на сила или за предпазване като гликоген.

Когато равнищата на кръвната захар се покачат, пропопрционално на тези равнища панкреасът секретира инсулин, който работи като " ключ ", отключващ клетките, с цел да улесни влизането на глюкозата в тях. В клетките, глюкозата може да бъде метаболизирана посредством развой на гликолиза за произвеждане на сила или да бъде съхранена като гликоген.

Инсулинът също по този начин подкрепя при превоза и използването на глюкозата в черния дроб и мускулната тъкан, а непотребната глюкоза складира в мазнините. Така се стабилизират равнищата на кръвна захар и се обезпечава задоволително сила за действието на организма. Затова е значимо какво и по какъв начин се яде - колкото повече въглехидрати, толкоз повече инсулин, повече трупане на гликоген в тъканите и в мастните депа. Диетата може да помогне, само че и измененията в метода на живот също могат да окажат огромно въздействие.

Движете се след хранене!

Един от най-лесните привички за възстановяване на кръвната захар е придвижването след хранене, само че не и интензивното натоварване. Мета-анализ от 2022 година в спортната медицина открива, че ходенето с лек интензитет доста усъвършенства равнищата на кръвната захар след хранене и не е належащо това да са повече от 5-10 минути. Изследването демонстрира още, че обядът е храненето, след което множеството хора се усещат отпуснати и мързеливи. Специалистите поучават тъкмо тогава да се реализира тази лека физическа интензивност, а в случай че разходката е невъзможна, може да се замести с нанагорнище няколко етажа по стълбите или просто да стоите прави, пристъпвайки от крайник на крайник - концепцията е да не продължите да седите или да лягате.

Овладейте напрежението!

Стресът покачва кръвната захар. Механизмът се управлява от мозъка, който изпраща сигнали към хормоните да вкарат повече глюкоза в кръвта, когато душeвността ви е напрегнат. Множество проучвания оповестяват повишена кръвна захар при хора, станали участници или даже очевидци на нефатални пътни произшествия, участници в сбивания и обществено напрежение, както и хронични положения, застрашаващи спокойствието и благополучието на индивида.

Независимо дали практикувате надълбоко дишане, медитация, йога или друго, основаването на рутина в намаляването на напрежението е от изгода освен за мозъка ви, само че и за целия организъм.

Обърнете внимание на съня си!

Здравият нощен сън в натовареното ни всекидневие и грижите, на които съвремието ни излага все по-често се възприема като форма на разкош. Всяка година се усилват хората с разстройство на съня, а малко се приказва за това, че качеството на съня има директно отношение към кръвната захар.

Нощното седемчасово спане е най-мощният регулатор на глюкоза по две аргументи: тялото ще поддържа по-лесно да поддържа глюкозата в здравословни граници през целия ден, тъй като некачественият сън усилва стресовите хормони и второ - когато човек е наспан, хормоните на глада (лептин,. Освен това е по-малко евентуално да преядете, тъй като достатъчното сън поддържа контрола на хормоните на глада и засищането (грелин, лептин и др.).

Сънят е значим за кръвната захар и общото здраве, само че качеството му постоянно може да бъде предизвикателство. Затова е нужно процеса на лягане, заспиване и пробуждане да се трансформира в рутина.

Научете сигналите на тялото си!

Все повече хора се усещат откъснати от вродените сигнали на телата си за апетит и задоволеност, тъй като това е първото, което се подценява в името на бързата загуба на тегло. Парадоксално, това несъобразяване и излагането на дълги интервали на апетит има наклонност да ускорява и глада, и апетита. След интервал на самоограничение от въглехидратни храни, постоянно идва моментът на награждаване - единствено в този момент и единствено малко от този сладкиш, да вземем за пример. Но както е известно на всички пострадали, това в никакъв случай не е нито единствено в този момент, нито е малко. Подобно държание е компулсивно и моментното наслаждение, което предизвиква бързо се заменя от надълбоко отчаяние и спад в настроението и самочувствието.

Ключът е да научите и фактически да реагирате на сигналите на тялото си за апетит и задоволеност, само че най-много - за жадност. Ако огладнеете след по-малко от 4-5 часа след главно хранене, то евентуално организмът ви има потребност от хидратация, не от в допълнение храна, само че чувството е като при апетит. Истинското възприятие на жадност се появява тогава, когато тялото е в остра потребност от вода, по тази причина и множеството експерти поучават при първи данни за апетит да се изпие чаша вода и да се изчака 10-15 минути. Симптомът нормално отзвучава. Ако тези сигнали не ви се костват толкоз познати, обърнете внимание, когато се появят и експериментирайте.

И тъй като стана дума за вода, поддържайте добра хидратация!

Пиенето на задоволително вода е значимо за храносмилането и метаболизма, както и за контрола на кръвната захар. При обезводнен организъм концентрацията на глюкоза в кръвта се покачва. Недостатъчният банкет на течности може нарушава хормоните, виновни за регулирането на кръвната захар при хора с диабет, съгласно изследване от 2017 година в Nutrition Research.

Хидратацията може да се реализира с изключение на по класическия метод с чаша вода, само че и с безкофеинови и негазирани питиета, чай без захар, супи и зеленчуци. Воднистите плодове не са добра концепция в тази ситуация, тъй като съотношението вода - фруктова захар не работи в интерес на кръвната.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР